Hlavní obsah

Grönholm po nehodě odstoupil z Britské rallye

CARDIFF

Vedoucí muž šampionátu Sébastien Loeb udržel vedení před dotírajícím Petterem Solbergem v Britské rallye až do konce druhé etapy. Rozdíl však činí pouhých sedm vtěřin. Pro škodovky byla sobota dalším černým dnem.

Foto: Media Peugeot Total

Fin Marcus Grönholm

Článek

Bývalý mistr světa Marcus Grönholm odstoupil hned v úvodu druhé etapy, havaroval se svým peugeotem v druhé rychlostní zkoušce. Brzy ho následoval jezdec týmu Škoda Motorsport Fin Jani Paasonen, který po 11 rychlostní zkoušce odstoupil kvůli problémům se spojkou.

Na tratích okolo Cardiffu tak již pokračuje pouze jeden vůz týmu Škoda Motorsport, navíc jen symbolicky. Po odstoupení Armina Schawrze a Paasonena, se třetí jezdec na fabii Toni Gardemeister držel až do startu čtrnácté erzety na desátém místě. Pak ale pro něj závod prakticky skončil.

Tři kilometry před cílem úseku vyjel mimo trať a skončil v příkopu. Rychlostní zkoušku nakonec dokončil jako poslední se ztrátou 44 minut na vítěze. Celkově má finský jezdec po druhé etapě odstup přes 37 minut a je pětadvacátý.

V čele dvanácté soutěže sezony svádějí stejně jako v pátek nesmírně dramatický souboj Loeb s citroënem a Solberg se subaru. Francouzovi se s obtížemi daří odrážet tlak norského jezdce, před závěrečným dnem je však v klidu. "Samozřejmě je pro mě důležitý až výsledek na konci sezony, ale nemám nejmenší důvod k tomu, abych jel pomaleji. Chci si vedení udržet, i když podmínky jsou hrozné, je to opravdový boj v bahně," říkal Loeb. Na zkušeného Nora má náskok třiceti bodů.

Solberg si ale stále věří - jak na výhru v Britské rallye, tak na obhajobu titulu. "Ještě zdaleka není nic rozhodnuto. Dýchám Loebovi na záda a budu ho stále honit. Ve Walesu mi to totiž vyhovuje, je to pro mě ideální terén," pochvaloval si Solberg podmínky na Britských ostrovech, kde se dvakrát za sebou radoval z výhry.

Zítra Britská rallye končí závěrečnou etapou, v níž na jezdce čekají čtyři rychlostní zkoušky.

Výsledky po druhé etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 2:55:19,0 hod.2. Solberg (Nor./Subaru) -7,33. Märtin (Est./Ford) -2:14,44. Sainz (Šp./Citroën) -2:32,3, 5. Duval (Belg./Ford) -3:44,3, 6. Rovanperä (Fin./Peugeot) -5:41,2, 7. Hirvonen (Fin./Subaru) - 5:43,2, 8. Higgins (Brit./Ford) -8:04,6, 9. Stohl (Něm./Peugeot) -8:32,7, 10. Warmbold (Něm./Ford) -12:21,9, ...25. Gardemeister (Fin./Škoda) -37:36,9

Reklama

Související témata: