Hlavní obsah

Příbramské rallye suverénně vládne Kopecký

Jan Kopecký se spolujezdcem Filipem Schovánkem vládnou s vozem Škoda Fabia WRC dosavadnímu průběhu Rallye Příbram. V šestém dílu domácího šampionátu v automobilových soutěžích dosud vyhrál Kopecký jedenáct z dvanácti rychlostních zkoušek prvního dne a vede s náskokem 2:20 minuty před svým největším soupeřem v boji o titul Václavem Pechem na voze Ford Focus WRC.

Foto: eWRC.cz/Martin Bobek

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC

Článek

Kopecký začal zostra a od začátku nenechal nikoho na pochybách, že chce získat svůj první domácí titul. Nahrál mu Pechův defekt hned v první rychlostní zkoušce a po sérii prvních čtyř zkoušek měl k dobru téměř půl druhé minuty na svého největšího soupeře. Kopeckému vyšla při proměnlivém počasí také sázka na takzvané mokré pneumatiky, zatímco jeho konkurenti neustále laborovali s jinými variantami a neustále ztráceli sekundy.

"Moje hodnocení prvního dne je krátké a jednoznačné: Auto i všechno ostatní funguje, jak má. Dostali jsme se do dobrého tempa a zatím není důvod zbytečně zrychlovat nebo naopak zpomalovat. Doufám, že to takto vydrží až do cíle," řekl Kopecký.

Předposlední soutěž národního šampionátu měla zajímavou předehru, neboť Pech nastoupil s klientskou verzí nejnovější tovární specifikace focusu WRC 04. Kvůli minimálnímu času na dostatečné seznámení se s vozem si ale na něj začal zvykat až v průběhu samotné soutěže. Jeho snažení však narušil defekt levé přední pneumatiky v závěru první zkoušky.

"Auto funguje nádherně, ale já ještě nemám žádné zkušenosti s jeho řízením. U předchozí verze se dalo jet více smykem, zatímco tady musíte jet okruhovou stopu a takový způsob ještě nemám zažitý. V každém případě je tenhle focus nádherným dílem techniky a má v sobě obrovský potenciál," shrnul Pech své dojmy.

Na třetím místě se až do předposlední zkoušky prvního dne držel Štěpán Vojtěch s Peugeotem 206 WRC. Pak ale přestaly fungovat ventily turbodmychadla motoru a liberecký jezdec se propadl na páté místo. Úvodní den rallye sice dokončil, ale nad jeho pokračováním visí otazník. Na třetí příčku si po opatrném začátku polepšil s Octavií WRC jedoucí Karel Trněný, o čtyřicet sekund za ním je domácí matador Emil Triner (Seat Cordoba WRC)

Šestadvacátý ročník Rallye Příbram pokračuje v neděli druhou etapou, kdy je na programu osm rychlostních zkoušek v celkové délce 87,76 kilometru.

Výsledky (po 1. etapě):
1. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia WRC)1:04:08,7
2. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)+2:20,4
3. Trněný, Pritzl (Škoda Octavia WRC)+4:21,6
4. Triner, Hůlka (Seat Cordoba WRC)+5:01,7
5. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC)+5:19,2
6. Tomáš Vojtěch, Palivec (Peugeot 206 WRC)+5:51,4

Reklama

Související témata: