Hlavní obsah

Solberg na Sardinii vede, Gardemeister s fabií odstoupil

OLBIA

Obhájce titulu Nor Petter Solberg se subaru vede po prvním dnu Italskou rallye na Sardinii. Úvod třináctého dílu mistrovství světa v automobilových soutěžích mu vyšel dobře, před druhým Finem Markusem Grönholmem na peugeotu má náskok třiceti vteřin. Vedoucí jezdec šampionátu Francouz Sébastian Loeb je s citroenem zatím třetí.

Foto: Subaru World Rally Team

Nor Solberg se subaru je zatím na Sardinii nejrychlejší.

Článek

V pátek se nedařilo mladoboleslavským Fabiím WRC. V soutěži už pokračuje jen jedna. Pro Toniho Gardemeidstera začala soutěž nešťastně. Brzy po stratu se objevily problémy se spojkou a po několika kilometrech skončil mimo trať.

"Technické potíže byly natolik výrazné, že nemělo v tu chvíli smysl pokračovat. Raději jsme odstoupili," konstatoval smutně finský pilot. Sardinská rally je pro něj zřejmě zakletá... "Před několika lety jsem tu startoval na evropské Rally Costa Smeralda a po několika kilometrech jsem skončil v kotrmelcích. Dnes to tedy dopadlo relativně lépe," podotkl s hořkým úsměvem.

Armin Schwarz měl zpočátku problémy s trakcí fabie, ale statečně se pral s technikou i vedrem a náročnou prašnou tratí, ale jezdil na začátku druhé desítky. "Není to úplně ono, ale nemá smysl zbytečně riskovat. Ještě je před námi spousta těžkých kilometrů a stát se může cokoliv," říkal rozvážně.

Nor vyhrál třikrát

Norský obhájce titulu Petter Soberg dal jasně najevo, že nebere nic než vítězství. Vyhrál první dvě rychlostní zkoušky a pak i šestou, ale pořád byl s něčím nespokojený.

"Tu první jsem dojížděl na prasklé levé přední pneumatice. Stíhá nás problém za problémem. Motor se chvílemi přehřívá, špatně fungují brzdy. Není to ono, ale nezbývá nám než jet co nejrychleji. V boji o titul pro nás nemá smysl nic jiného, než vítězství," zdůrazňoval po šesté, tedy závěrečné rychlostní zkoušce prvního dne. Jeho týmový kolega Fin Hirvonen kvůli přehřátému motoru odstoupil po 3. RZ.

Vedoucí jezdec MS Sébastian Loeb už před soutěží dával najevo, že na těžké trati nebude zbytečně riskovat a pojede tak, aby se držel co nejvýše, ale přitom neničil vůz. "Potřebujeme bodovat. Rád bych vyhrál, ale v našem postavení to není nejpodstatnější," říkal ještě před ranním startem.

Rozvážnou jízdu však poněkud přehnal, když hned na první rychlostní zkoušce ztratil na necelých osmadvaceti kilometrech přes půl minuty. "Měli jsme různé drobnější problémy, ale tak pomalu jet nesmím. Určitě přidám," sliboval. Na další výrazně zrychlil a třetí měřený úsek už vyhrál.

Grönholm útočí

Za Solbergem jeli výborně Fin Grönholm s Peugeotem 307 WRC, který vyhrál čtvrtý a pátý měřený úsek, Španěl Sainz s druhým citroenem a také Estonec Märtin s Fordem Focus RS WRC04. Dvojnásobný finský mistr světa si může polepšit v boji o celkové třetí místo a ještě zamíchat karty v boji o titul mezi jezdci. Otevřená zůstává i soutěž značek.

Pořadí po prvním dnu (6 RZ)
1. Solberg-Mills (Nor./V. Brit.-Subaru Impreza WRC04)2:00:00,8
2. Grönholm-Rautiainen (Fin.-Peugeot 307 WRC)+30,3 s.
3. Loeb-Elena (Fr./Mon.-Citroen Xsara WRC04)+34,8
4. Sainz-Martí (Šp.-Citroen Xsara WRC04)+59,8
5. Märtin-Park (Est./V. Brit.-Ford Focus RS WRC04)+1:07,2 min.
6. Rovanperä-Pietiläinen (Fin.-Peugeot 307 WRC)+1:22,5
7. Duval-Prévot (Belg.-Ford Focus RS WRC04)+1:33,2
8. Navarra-Fedeli (It.-Subaru Impreza WRC)+3:42,1
...
10. Schwarz-Hiemer (Něm.-Škoda Fabia WRC)+4:44,9
V sobotu je na programu sedm a v neděli šest rychlostních zkoušek.

Reklama

Související témata: