Hlavní obsah

Loeb by rád proměnil hned první mečbol

Tři díly zbývají do konce letošního mistrovství světa v rallye, už po víkendové soutěži na Korsice ale může být jasno, kdo bude korunován králem. Zuby na zisk premiérového mistrovského titulu si brousí především Sébastien Loeb, který v průběžném pořadí vede před druhým Petterem Solbergem o 26 bodů a ke spokojenosti mu stačí dojet na čtvrtém místě.

Foto: Citroën

Sébastien Loeb s citroënem na trati Německé rallye.

Článek

"Získat titul doma by bylo skvělé," prohlásil před startem soutěže Francouz Loeb, který v letošní sezóně vyhrál pět rallye. V posledních třech ale skončil vždy druhý za Solbergem. Nyní musí řešit dilema, zda jet na vítězství, nebo se takticky zaměřit na získání potřebných bodů.

"Už několikrát jsem říkal, že v závěrečných závodech nebudu riskovat více ani méně, než bude potřeba. Chci jet naplno až do cíle a pokud vše půjde, jak má, mohu bojovat o vítězství," podotkl rodák z Oberhoffenu.

Citroën může v domácím prostředí slavit hned dva tituly. Týmu totiž chybí pouze sedm bodů k vítězství v Poháru konstruktérů. "Naše výchozí situace je skvělá a bylo by špatné ji ztratit kvůli nerozvážnosti. Pokud na Korsice uspějeme a získáme oba tituly, tak Sébastien i Carlos Sainz dostanou volnou ruku ve zbývajících dvou soutěžích," slíbil šéf týmu Guy Frequelin.

Solberg má jediný cíl - vítězství

Úřadující světový šampión Solberg si je vědom, že už nemá boj o titul ve svých rukách. Jeho cíl je jasný - obhájit loňské prvenství na Korsice a čekat, co bude dál. "V posledních závodech jsem měl z jízdy dobrý pocit, vše šlo dobře," podotkl Solberg. Po předchozích třech vítězstvích si musí zvykat na asfaltové tratě, které nahradí šotolinu. "Před rokem nám vyšla Korsika fantasticky," řekl devětadvacetiletý Nor.

Na startu se objeví i dvojice pilotů Škoda Motorsport týmu Armin Schwarz, Toni Gardemeister, pro které to bude stejně jako pro mladoboleslavskou stáj předposlední vystoupení v letošní sezóně. S upravenou 'asfaltovou' specifikací fabie WRC se budou snažit vylepšit dojem z předchozích dvou nevydařených vystoupení v Itálii a Velké Británii.

Posádky čeká dvanáct rychlostních zkoušek dlouhých celkem 387,80 kilometru. Na každý den jsou připraveny vždy dvě tratě, které jezdci projedou dopoledne a odpoledne s polední přestávkou na servis. Nejnáročnějším dnem bude sobota se dvěma nejdelšími úseky severně od Ajaccia. Cílovou rampou projede první vůz v neděli ve 14:30 místního času.

Pořadí MS (po 13 ze 16 závodů)
1. Loeb (Fr./Citroën)100 b.
2. P. Solberg (Nor./Subaru)74
3. Sainz (Šp./Citroën)61
4. Märtin (Est./Ford)59
5. Grönholm (Fin./Peugeot)49
...
18. Gardemeister (Fin./Škoda)3
Paasonen (Fin./Škoda).
Pohár konstruktérů
1. Citroën164
2. Ford117
3. Subaru101
4. Peugeot80
5. Mitsubishi17

Reklama

Související témata: