Hlavní obsah

Vstup do Korsické rallye vyšel fordům

Vozy týmu Ford ovládly první etapu Korsické rallye. Ve vedení se v průběhu čtyř rychlostních zkoušek střídali Belgičan Francois Duval a Estonec Markko Märtin a navrch měl nakonec prvně jmenovaný jezdec. Třetí je hlavní adept na titul mistra světa Sébastien Loeb z Francie na citroënu. Z dvojice jezdců týmu Škoda Motorsport je na tom zatím lépe desátý Armin Schwarz.

Foto: Ford Motor Company

První etapu Korsické rallye vyhrál Francois Duval.

Článek

"Už před rallye jsem říkal, že tady na Korsice můžu poprvé vyhrát. Mám tuhle rallye rád a tratě mi sedí. Potvrdil jsem to, měl jsem dobrý den," liboval si lídr čtrnácté soutěže MS Duval. Loeb si rovněž lebedil a uvedl, že jede na jistotu. "Ráno byly silnice ještě vlhké, nechtěli jsme riskovat už proto, že tady nemusíme jet na vítězství, a tomu jsme přizpůsobili strategii," řekl Francouz.

Jeho jedinému rivalovi v boji o trůn Petteru Solbergovi z Norska se nedaří. V průběhu dne neustále nabíral ztrátu, která nakonec narostla na více než dvě minuty, a na soupeře hledí ze sedmé pozice. Třicetiletý Loeb je tím pádem velice blízko celkovému prvenství, protože už před startem soutěže mu stačilo i čtvrté místo za předpokladu, že jeho konkurent vyhraje.

A k tomu má Solberg daleko. "V prvních dvou testech to hodně klouzalo. Trať schla pomaleji, než jsme čekali, vybrali jsme špatné pneumatiky," věděl Solberg, který byl v úvodu dvakrát šestý. Další dvě erzety mu ale vyšly ještě hůř a skončil v nich desátý. Jen ve čtvrté ztratil během necelých 28 kilometrů na Loeba přes 40 sekund a potvrdil, že jeho subaru není na Korsice dobře připraveno. "Z toho odstupu jsem zklamaný, ale nedá se nic dělat," jakoby se už rozloučil s šancí na obhajobu titulu.

Lepší z dvojice jezdců týmu Škoda Motorsport je zatím Němec Armin Schwarz, který se dlouho držel osmý, ale po závěrečné erzetě klesl na konec první desítky. "Auto šlape perfektně. Nastavení se povedlo, jen jsme měli smůlu, že kvůli své startovní pozici už byla trať pořádně špinavá," řekl Schwarz. Ztrácí půl třetí minuty, jeho stájový kolega Toni Gardemeister z Finska na třináctém místě nabral ještě o minutu víc.

Výsledky po první etapě (4 rychlostní zkoušky):
1. Duval (Belg./Ford)1:15:50,6
2. Märtin (Est./Ford)+15,1
3. Loeb (Fr./Citroën)+35,1
4. Sainz (Šp./Citroën)+50,6
5. Grönholm (Fin./Peugeot)+1:06,8
6. Robert (Fr./Peugeot)+1:49,1
7. P. Solberg (Nor./Subaru)+2:17,8
8. Sarrazin (Fr./Subaru)+2:31,6
...
10. Schwarz (Něm./Škoda)+2:39,3
13. Gardemeister (Fin./Škoda)+3:32,6

Reklama

Související témata: