Hlavní obsah

Jezdci rally prý z Autoklubu ČR nechtějí

Karel FeltPrávo

Vyjádření části jezdců rally, že nedělní valná hromada bude jednat i možnosti vystoupení z Autoklubu ČR, které přinesl exkluzivně Sport.cz, vyvolala nejen mezi členy Asociace jezdců v rally (AJR), ale i vedoucími představiteli Autoklubu ČR (AČR) a fanoušky ostré polemiky. Část jezdců odchod z AČR kategoricky odmítá, další v případě problémů tuto krajní možnost zcela nevylučují.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Roman Kresta během Barum Czech Rally - ilustrační foto.

Článek

Za část členů výboru zaslal redakci Sport.cz vyjádření člen výboru Petr Černohorský. „Distancujeme se od jednotlivce, který naprosto neoprávněně dal svůj, zcela mylný, názor ke zveřejnění. Byť je tento názor vydáván za stanovisko Asociace jezdců v rally, nejsme si vědomi, že bychom jakékoli stanovisko vydávali. V žádném případě jsme za AJR nikdy neuvažovali o vystoupení z Autoklubu ČR a to už z podstaty faktu, že jsme jedním z členů Rally komise (Svazu Rally v AČR). Spolupráce s Autoklubem České republiky je jediná možná cesta, jak prosadit naše požadavky,“ píše se v prohlášení.

„Ve vyjádření, které nebylo žádným oficiálním stanoviskem asociace ani jejího výboru, ale názorem části jezdců, jsme psali o problémech, které Autoklub ČR neřeší a poukázali na to, že například motocyklový sport AČR opustil a na toto téma budeme hovořit i na nedělní valné hromadě asociace jezdců. V našem vyjádření ani v článku nikde nezaznělo, že, se asociace odtrhne. Bohužel, někteří jezdci z nějakých důvodů změnili nebo se obávají vyslovit kritický názor. Přesto budeme jednat jak o problémech, které rally v česku trápí, tak zazní i toto téma. Za pokrok považuji už to, že se o problémech rally začalo najednou nahlas diskutovat,“ řekl Právu další člen výboru AJR Vojtěch Štajf.

Ze Ženevy zareagoval i generální sekretář Federace Automobilového sportu AČR a člen Světové sportovní rady FIA Radovan Novák. „Je to názor jednotlivce nebo malé skupiny, která chce využít současné rozjitřené situace a vztahů mezi Autoklubem ČR a ministrem školství mládeže a tělovýchovy Josefem Dobešem. Autoklub ČR je držitelem sportovní autority pro Českou republiku a snaží se v maximální míře podporovat rozvoj rally u nás, jakožto nejpopulárnější automobilové sportovní disciplíny. Samotné spory, natož odtržení by poškodilo v Česku rally jako takové. Rozhodně se nebráníme diskusím o problémech, které jezdci vidí,“ řekl do telefonu.

„Na nedělní valné hromadě AJR budeme dále sjednocovat návrhy na změny a výsledky předložíme na nejbližším zasedání Svazu rally, skutečným zástupcem. Omlouváme se všem zúčastněným za zmatečnou a zcela evidentně účelovou informaci, která měla narušit vztah AJR a AČR, a doufáme ve stoprocentní účast jezdců na valné hromadě AJR v Radotíně,“ uvádí se dále v prohlášení asociace jezdců.

Na jednání byli pozváni zástupci okruhových jezdců a motokáristů. Ti se rovněž distancují od názoru, že by mohli opustit Autoklub ČR a založit organizaci, která by se u FIA ucházela o sportovní autoritu pro českou republiku.

Reklama

Související témata: