Hlavní obsah

Prokop je po zkrácené druhé etapě Portugalské rallye pátý

Český pilot Martin Prokop se posunul v druhé etapě Portugalské rallye po výrazném zrychlení a výpadcích soupeřů na pátou pozici. Místo plánovaných šesti rychlostních zkoušek se dnes jely pouze tři, zbývající tři byly zrušeny kvůli rozbahněné trati po hustém dešti. Vede Fin Mikko Hirvonen.

Foto: ČTK/AP

Mikko Hirvonen ve voze Citroen DS3 WRC během Portugalské rallye

Článek

Prokop měl ve čtvrteční první etapě potíže s nedostatečným výkonem motoru svého fordu a byl až osmnáctý se ztrátou téměř čtyř a půl minuty na lídra. V dnešních třech testech ale skončil dvakrát druhý, jednou šestý a výrazně si v průběžném pořadí polepšil.

K výbornému umístění mu pomohly i výpadky favoritů. Osminásobný mistr světa světa Sébastien Loeb z Francie poničil už ve čtvrtek svůj citroën a v rallye nepokračuje, dnes skončily dvě elitní posádky Fordu.

Hned v první erzetě druhé etapy havaroval průběžně vedoucí Fin Jari-Matti Latvala a nemohl pokračovat. Na prvním místě ho vystřídal Nor Petter Solberg, aby hned v další rychlostní zkoušce dopadl stejně.

"Petter skončil mimo trať a nemohl se na ni s vozem vrátit. Snad bude schopen pokračovat zítra," uvedl mluvčí Fordu Mark Wilford s tím, že do soutěže by se měl v sobotu vrátit i Latvala.

V čele je Loebův týmový kolega Hirvonen, jenž vede o 36,3 sekundy před Rusem Jevgenijem Novikovem na fordu. Třetí je s odstupem 41,8 Nor Mads Östberg, pátý Prokop ztrácí 3:25,8.

Pokud Hirvonen udrží vedení, připíše si své první vítězství v týmu Citroën a dostane se do čela průběžného pořadí před Loeba. Na programu je ještě 12 náročných erzet, po šesti každý víkendový den.

Portugalská rallye, po 2. etapě:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) 1:20:01,7, 2. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS) -36,3, 3. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -41,8, 4. Sandell, Anderssonová (Švéd./Mini) -3:07,2, 5. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -3:25,8, 6. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Citroën DS3) -3:46,9.

Reklama

Související témata: