Hlavní obsah

Prokop je před závěrečným dnem Portugalské rallye šestý

Český pilot Martin Prokop je po třetí etapě Portugalské rallye na šestém místě. Před závěrečným dnem vede Fin Mikko Hirvonen na citroënu, jenž útočí na průběžné vedení v mistrovství světa.

Foto: ČTK/AP

Martin Prokop při soutěži WRC Fafe Rally Sprint, která mu posloužila jako příprava na Portugalskou rallye.

Článek

Prokop s fordem, jemuž po druhé etapě patřila dokonce pátá pozice, ztrácí půl minuty na Katařana Násira Attíju s citroënem. Mezi nimi je Nor Petter Solberg, který měl v pátek se svým fordem nehodu a do soutěže se dnes vrátil s penalizací.

"Dnes jsme měli trable s výkonem motoru, přidaly se i problémy s alternátorem a navíc jsme zariskovali s pneumatikami. Proti ostatním jsme dali měkkou směs, ale nevyšlo to. Vzorek šel do háje a museli jsme zpomalit," zhodnotil sobotu Prokop, který se ale stále drží na svém životním maximu v MS.

Trio jezdců na čtvrtém až šestém místě má více než šestiminutový odstup na v poklidu jedoucího Hirvonena. Bývalá jednička týmu Ford, jež před touto sezonou přestoupila k citroënu, vede o minutu a 12 sekund před Norem Madsem Östbergem na fiestě. Třetí je ve stejném voze Rus Jevgenij Novikov.

Hirvonen bude v závěrečných šesti nedělních erzetách usilovat o svou premiérovou výhru v barvách Citroënu. Ta by ho navíc dostala do čela průběžného pořadí MS před týmového kolegu Sébastiena Loeba z Francie, jenž v rallye po čtvrteční nehodě nepokračuje.

Portugalská rallye, 4. díl MS v automobilových soutěžích - po 3. etapě:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3)2:59:33,6
2. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS)-1:11,9
3. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS)-1:41,2
4. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Citroën DS3)-6:10,1
5. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS)-6:29,2
6. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS)-6:47,5

Reklama

Související témata: