Hlavní obsah

Prokop si v Portugalské rallye vyjel životní šesté místo

Lisabon

Martin Prokop s fordem dojel šestý v Portugalské rallye a připsal si nejlepší výsledek v mistrovství světa. Čtvrtý díl seriálu vyhrál Fin Mikko Hirvonen s citroënem a dostal se do čela celkového pořadí před týmového kolegu Sébastiena Loeba z Francie.

Foto: ČTK/AP

Martin Prokop při soutěži WRC Fafe Rally Sprint, která mu posloužila jako příprava na Portugalskou rallye.

Článek

Prokopovi k životnímu umístění výrazně pomohly výkony ve zkrácené páteční etapě, v níž zajel ve dvou rychlostních zkouškách druhý čas a dostal se mezi elitní šestku. Průběžné postavení si udržoval, i když měl technické problémy se svou fiestou a v sobotu ani dnes mu příliš nevyšla volba pneumatik.

V předposlední 21. erzetě se Prokop dokonce posunul na pátou pozici díky defektu Katařana Násira Attíji, loňský vítěz Rallye Dakar se však v závěrečném testu dokázal před českého pilota vrátit. S Attíjou prohrál Prokop o tři sekundy, na vítěze ztratil osm minut.

Jednatřicetiletý Hirvonen si připsal patnácté vítězství v MS a první v barvách Citroënu, kam přestoupil před sezonou z Fordu. Trojnásobný vicemistr světa vystřídal v čele pořadí šampionátu bývalého soupeře a nového kolegu Loeba, jenž odstoupil po čtvrteční nehodě.

Páteční havárie zase připravily o lepší umístění tovární jezdce Fordu Jariho-Mattiho Latvalu a Pettera Solberga. Oba se do soutěže v sobotu s penalizací vrátili a Nor Solberg se vyšplhal až na čtvrtou pozici. Fin Latvala byl čtrnáctý.

Na druhém místě s téměř dvouminutovým odstupem za Hirvonenem dojel Nor Mads Östberg na fiestě, třetí byl na voze stejné značky Rus Jevgenij Novikov.

Seriál MS pokračuje na konci dubna v Argentině.

Portugalská rallye:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) 4:19:24,3, 2. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -1:51,8, 3. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS) -3:25,0, 4. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS) -3:50,1, 5. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Citroën DS3) -7:57,6, 6. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -8:01,0.

Reklama

Související témata: