Hlavní obsah

Loeb se chce v Argentině vrátit na vítěznou cestu

Carlos Paz

Osminásobný světový šampion Sébastien Loeb z Francie se chce na Argentinské rallye vrátit zpět na vítěznou vlnu. Po havárii v Portugalsku se sice udržel v čele průběžného pořadí mistrovství světa, ale před druhým Petterem Solbergem z Norska má náskok jen čtyř bodů.

Foto: Zdeněk Sluka

Sébastien Loeb

Článek

Tovární jednička Citroënu bude v latinské Americe hlavním favoritem, osmatřicetiletý Loeb v Argentině od roku 2005 neprohrál a připsal si celkem šest triumfů. Nevyhrál jen před dvěma lety, kdy byla soutěž součástí šampionátu IRC.

"Po zklamání v Portugalsku jsem odhodlaný vrátit se zpět na vítěznou cestu. Zvlášť v této rallye, která má bezkonkurenční atmosféru," uvedl Loeb.

Vzhledem k délce rychlostních zkoušek podle něj bude ještě důležitější vybrat si správnou startovní pozici. "V Portugalsku jsme šli do rizika startovat první, protože nás čekalo jen 35 kilometrů erzet, v Argentině jich bude první den přes 200. Pokud by pršelo, je potřeba jet první, abychom se nemuseli brodit bahnem. Kdyby bylo sucho, je lepší jet patnáctý," uvažoval Loeb.

Solberg předpovídá mlhu a led

Potvrdit svou rychlost z předešlých rallye se bude snažit i Loebův týmový kolega Mikko Hirvonen, který přišel na přelomu měsíce o výhru v Portugalsku po dodatečné diskvalifikaci, a Petter Solberg, který bude po zranění Jariho-Mattiho Latvaly jedničkou Fordu.

"Mám tuhle rallye rád, ale čeká nás něco úplně jiného než loni. Soutěž je o 120 kilometrů delší a musíme k tomu tak přistupovat. Není to sprint, ale vytrvalostní rallye," podotkl Solberg, který v Argentině třikrát skončil na stupních vítězů. "Bude to těžká soutěž, protože poslední den se pojede ve vysoké nadmořské výšce a mohou tam být hodně špatné podmínky. Mlha a klidně i led," podotkl světový šampion z roku 2003.

Na startu se oproti původním plánům objeví Martin Prokop s fordem, který ale nepojede oficiálně za svůj tým, ale v barvách výrobce pneumatik D-Mack. Značka vozu se ale nemění. "Jsem rád, že jsme se dohodli a o Argentinu nepřijdu. Určitě to bude velký zážitek. Pojede se i erzeta dlouhá 65 kilometrů," řekl Prokop, který se na spolupráci s čínským výrobcem dohodl v Portugalsku, kde dojel celkově pátý.

Rallye má na programu 18 rychlostních zkoušek, úvodní test se pojede v noci ze čtvrtka na pátek evropského času. Celkově na závodníky čeká 500 km měřených testů, nejdelší, 65 km dlouhou erzetu absolvují v neděli.

Reklama

Související témata: