Hlavní obsah

Waldviertelskou rallye ovládá Benik, T. Vojtěch zatím druhý

HORN

První etapu čtyřiadvacátého ročníku OMV Waldviertel rallye, která se jede v okolí rakouského města Horn, ovládl v pátek Maďar Balázs Benik s vozem Ford Focus WRC časem 1:04:45,4. Dobrou jízdou na asfaltu si druhé místo se ztrátou jedné a čtvrt minuty zajistil český pilot Tomáš Vojtěch s vozem Peugeot 206 WRC.

Foto: Novinky

Tomáš Vojtěch na startu letošní českokrumlovské rallye. (Ilustrační foto)

Článek

V první etapě měli jezdci absolvovat osm rychlostních zkoušek, odjeli již však pouze sedm. RZ s číslem 7 Pfaffenschlag byla zrušena kvůli dvěma nepojízdným soutěžním vozům na trati.

Benik vyhrál čtyři z šesti odjetých etap. Skvěle se mu dařilo především na šotolinových erzetách. Ve druhé etapě ho na druhé místo odsunul Rakušan Manfred Stohl s vozem Mitsubishi Lancer Evo VIII, tomu se však v další RZ moc nedařilo a první etapu dokončil na 16. místě s více než čtyř minutovou ztrátou. Rakouský tisk ho přitom pasoval do role favorita.

Podruhé musel Benik sklonit hlavu před Tomášem Vojtěchem v osmé rychlostní zkoušce. Maďar dojel na čtvrtém místě. "Osmička se nám vydařila. Jela se především na asfaltu a to nám svědčí. Navíc prakticky všichni jezdci se v této RZ dopustili nějaké chyby," řekl Tomáš Vojtěch pro Sport.cz s tím, že sami měli na trati dvě nestandardní příhody.

Z dalších českých jezdců, kteří v Rakousku startují se nejlépe umístil mladší z Vojtěchů Štěpán, který jede rovněž s peugeotem. "Začátek, který se jel z větší části na šotolině, nám moc nevyšel. Navíc po čtvrté erzetě jsme museli opravovat turbo," komentoval začátek soutěže Štěpán, který přenocuje na páté pozici.

Rallye pokračuje v sobotu druhou etapou, která se skládá z devíti rychlostních zkoušek. "Benik má velký náskok a tak asi nebude příliš riskovat. Navíc nám předpověď počasí hrozí deštěm a mlhami, což nebude vůbec jednoduché," řekl Tomáš Vojtěch.

OMV Rallye Waldviertel - Rakousko po 1. etapě:
1. B. Benik (Maď.)Ford Focus WRC1:04:45,4
2. T. Vojtěch (ČR)Peugeot 206 WRC+1:16,3
3. B. Harrach (Rak.)Mitsubishi Lancer EVO VI+1:45,4
4. H. Gassner (Něm.)Mitsubishi Lancer EVO VII+2:09,6
5. Š. Vojtěch (ČR)Peugeot 206 WRC+2:21,3

Reklama

Související témata: