Hlavní obsah

Chvílemi neudržel volant, propotil sedačku. Nemocný Loprais už chtěl vzdát, nakonec etapu vyhrál!

Elista/Praha

Český pilot Aleš Loprais s kamiónem MAN vyhrál čtvrtou etapu Silk Way Rally, která měla start i cíl v Elistě. V průběžném celkovém pořadí soutěže si upevnil druhou pozici, ztrátu na vedoucího Rusa Eduarda Nikolajeva na kamazu stáhl o více než čtyři minuty. Středeční speciální test (506 km) byl nejdelší v soutěži.

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais na trati čtvrté etapy Silk Way Rallye

Článek

„Tahle etapa patřila k nejhorším v mém životě. Sotva jsme odstartovali, znovu se mě zmocnila chřipka, vysokou teplotu střídala zimnice. Horečka mi pak vylítla prudce nahoru a já jsem poprvé v životě vážně přemýšlel o tom, že odstoupím ze závodu. Chvílemi jsem totiž nebyl schopný držet volant a soustředit se na trať. Pil jsem jako nikdy v životě, deset litrů vody a dva litry energetického nápoje 69. Všechno jsem to ale vypotil, takže jsme v cíli museli vyndat moji sedačku, aby vyschla," líčil pro Sport.cz nejhorší okamžiky etapy Aleš Loprais.

Zahlédl před sebou Nikolajeva, to ho nakoplo

Na těžké trati plné dun přesto jel hodně rychle. Projevila se den ode dne lepšící se spolupráce posádky. „Vůbec jsem netušil, že jedu hodně rychle. Chtěl jsem ale to utrpení mít co nejdřív za sebou. Najednou se přede mnou objevil v dálce tovární Kamaz lídra soutěže Rusa Nikolajeva. To mi dalo neuvěřitelnou sílu. Přišlápl jsem plyn a Nikolajeva předjel. Sotva jsem dojel do cíle a bivaku, doslova jsem vypadl z auta, udělalo se mi navíc zle od žaludku... Hned jsem zašel k lékaři, aby mi pomohl a netrpěl jsem jako předchozí den. Ve čtvrtek nás čeká v etapě z Elisty do Majkopu speciál dlouhý 453 kilometrů," dodal Loprais.

Velmi dobře si vedl i šéf nizozemského týmu InstaForex Eurol Veka Teamu Peter Versluis, který kryl Lopraisovi záda, v etapě dojel třetí. Další časovou ztrátu si připsal druhý spolufavorit Rus Ajrat Mardějev. Mezi osobními automobily vede Francouz Christian Lavielle, Miroslav Zapletal je čtvrtý.

Výsledky kamiónů ve 4. etapě Silk Way Rally:
1. Loprais (ČR, MAN) 5:00:29 hod.,
2. Nikolajev (Rus., Kamaz) +4:06 min.,
3. Versluis (Niz., MAN) +6:43.
Průběžné pořadí:
1. Nikolajev 15:10:16,
2. Loprais +8:45,
3. Mardějev (Rus., Kamaz) +44:13.

Reklama

Související témata: