Hlavní obsah

Stín tragédií? Jezdci nezpomalí, retardéry se jim nelíbí, říká ředitel Barum rallye

Pro příznivce řevu motorů je to báječný konec prázdnin. Motorky v Brně. A pak také Barum rallye. Scéna pro největší domácí představení sezóny automobilových soutěží je připravena - tentokrát od 31. srpna do 2. září. A poněkud ve stínu tragédií, které se udály při soutěžích v minulých měsících.

Foto: archiv

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000 na Barum rallye.

Článek

„Věřím, že to dojedeme v pořádku, i když nadupaná auta se prostě můžou dostat za hranu," říká Miloslav Regner, ředitel zlínské soutěže.

Večerní pasáž v ulicích města při ní čeká jezdce na úvod, pak i proslulá slušovická rychlostní zkoušku a také test zvaný Maják. Ten se loni vrátil do itineráře po dvou desetiletích.

Dorazí hlavní esa seriálu IRC - druhého nejvýznamnějšího ve světě soutěží, který v minulých měsících zasáhly tragické maléry, včetně smrti Bohuslava Ceplechy, spolujezdce Martina Semeráda při Bohemia rallye.

„Zkoušeli jsme v minulosti zpomalovat trať, ale moc to nejde. Když umístíme na rovinky retardéry, tak se to jezdcům nelíbí, před lety řekli, že to je ostuda," pokračuje šéf rallye, jež přinese další hon za body do seriálů, v nichž může být zase o něco jasněji.

Ze špičky bude chybět jen Prokop

Nebude chybět vítěz všech podniků letošního domácího šampionátu Kopecký, který je též nejvážnějším pronásledovatelem Nora Mikkelsena v IRC. Pole zpestří Fin Hänninen (všichni Fabia S2000) či vůbec poprvé Japonec Arai (Subaru Impreza), ale i domácí Pech (Mini John Cooper). Z české špičky bude chybět jen Prokop, stálý aktér MS.

Čeká se opět kolem 200 000 diváků. „Ale nejlepší rallye by byla bez obecenstva," podotýká Regner s nadsázkou vzhledem k trablům s neukázněným publikem. „Samozřejmě diváky chceme, ale odhadovat, kolik jich opravdu bude, se nedá ani podle vybraného vstupného. Trať neobklíčíme a český divák je vynalézavý, k trati se připlíží lesem, nebo u ní táboří dva dny dopředu a my je s kasou honit nebudeme," říká s úsměvem.

Pro publikum je připraven i retro doprovodný program ve Zlíně, který uvítá hvězdy rallye nezvykle pozdě. „Kvůli Deutschland rallye jsme se posunuli, ale za rok by se to zase mělo vrátit více do prázdnin," dodává Regner.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články