Hlavní obsah

Loeb chce na Německé rallye znovu vyhrát

Loni jej o deváté vítězství na Německé rallye v Trevíru připravil defekt. Letos si osminásobný mistr světa Francouz Sébastien Loeb něco takového nepřipouští. Od pátku půjde jen za vítězstvím.

Foto: Sport.cz

Sébastien Loeb s vozem Citroën DS3 WRC.

Článek

Pro Loeba je Německá rallye prakticky domácí soutěží, neboť se jede nedaleko jeho rodného Alsaska. "Tuhle rallye mám opravdu rád, protože se na ní sjíždí vždy hodně mých přátel, kteří mě podporují a fandí mi. No a také proto, že jsem tu už osmkrát vyhrál," uvedl Loeb v tiskové zprávě továrního týmu Citroën.

Vítěz posledních čtyř rallye v letošním seriálu MS ale ví, že lehký závod ho nečeká. "Není to nikdy snadné, zvláště pokud zaprší. Když je bláto, tak se musí změnit způsob jízdy, což je na tak úzkých silnicích velice obtížné," podotkl Loeb, který má v čele šampionátu náskok 43 bodů na týmového kolegu Mikko Hirvonena.

"Fin není na afaltu tak dobrý"

Fin není na asfaltu tak dobrý jako Loebův bývalý kolega Francouz Sébastien Ogier, jenž před rokem využil jeho defektu a vyhrál. Letos ale Ogier startuje se speciálem kategorie S2000 a šanci na vítězství nemá. Hirvonen by rád dojel hned za Loebem, což by bylo jeho maximum v Německu. Zatím zde nejlépe skončil třetí v roce 2007.

"Vždycky jsem rád závodil na asfaltu. Před několika lety jsem byl docela konkurenceschopný na Korsice a v Německu. Plně důvěřuji Citroënu, s nímž bych mohl udělat lepší výsledek než kdy jindy na tomto povrchu," uvedl bývalý jezdec Fordu, který si přeje suchou trať. "Pak si myslím, že bych mohl skončit přinejmenším druhý," řekl Hirvonen.

Na umístění na stupních vítězů pomýšlí i dvojice Fordu Fin Jari-Matti Latvala, Nor Petter Solberg nebo Španěl Dani Sordo, který se v MS představí opět s vozem Mini.

"Nikdy jsem na tom nebyl na asfaltu tak dobře jako na konci loňského roku, to mi dodává velké sebevědomí. Já i Ford jsme udělali krok dopředu," uvedl Latvala, kterému se letos příliš nedaří. "Německo je nejtěžší asfaltová rallye v sezoně. Dříve jsme šli na start s tím, že by bylo skvělé, kdybychom skončili na podiu, teď máme šanci bojovat o vítězství," dodal Latvala optimisticky.

Na startu i Prokop

Na startu bude i jediný český pravidelný účastník MS Martin Prokop, který je v průběžném pořadí sedmý. Jihlavský pilot se bude snažit navázat na šest letošních umístění na bodovaných pozicích. Prokopovým maximem je čtvrté místo z Argentiny.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 13 závodů):
1. Loeb (Fr./Citröen DS3 WRC) 171 b.
2. Hirvonen (Fin./Citröen DS3 WRC) 128
3. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta RS WRC) 104
4. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS WRC) 90
5. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS WRC) 69
6. Novikov (Rus./Ford Fiesta RS WRC) 55
7. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS WRC) 38.
Hodnocení týmů:
1. Citroën Total 280
2. Ford 171
3. M-Sport Ford 115
4. Katar WRT 49
5. Citroën Junior 48
6. Adapta 37
7. Mini 36
8. Brazil WRT 16.

Reklama

Související témata: