Hlavní obsah

Prokopa na Německé rallye zastavily plameny! Vůz neuhasily ani dvě cisterny

Trevír
Aktualizováno

Snažení Martina Prokopa na Německé rallye zastavil požár jeho vozu. Jediný český pravidelný účastník mistrovství světa figuroval po dvou rychlostních zkouškách na desátém místě, třetí test ale nedokončil. Jeho vůz Ford Fiesta RS WRC začal hořet a pořadatelé se následně rozhodli erzetu zastavit. Prokop i jeho spolujezdec Zdeněk Hrůza vyvázli z incidentu bez úhony, jejich ford je však zničený.

Foto: Sport.cz

Ohořelý vrak vozu posádky Martin Prokop - Zdeněk Hrůza

Článek
Fotogalerie

Podruhé za sebou skončil Prokop v Německé rallye na stejné rychlostní zkoušce. Dnešní odstoupení ale bylo pro něho hodně trpké. Jeho vůz Ford Fiesta na třetím měřeném testu shořel a pro Prokopa devátý díl světového šampionátu předčasně skončil. Poprvé v sezóně tak bývalý juniorský mistr světa nebude bodovat.

Prokopova "Fiona", jak svému vozu přezdívá, chytla od zadního kola po defektu. Příčinu požáru ale jezdec nezná. "Těžko říct, proč se tak stalo. Snažíme se najít věci, které z auta zůstaly a pak je nějak prohlédnout," řekl Prokop.

Když auto začalo hořet, byl jezdec i jeho navigátor Zdeněk Hrůza bezmocný. "Nedalo se to zastavit. Chytlo to a rychle se to šířilo. Navíc pomoc přijela dost pozdě, asi za osmnáct minut. Pustili jsme vnitřní systémy a hasili i přístrojem, který máme v autě. Zdeněk sehnal ještě další čtyři, ale nestačilo to," popsal záchrannou akci Prokop. "Ani dvě velké cisterny si s tím poté neporadily," prohlásil.

Prokop přišel o jeden ze dvou speciálů WRC, které měl pro sezónu k dispozici. V MS ale bude pokračovat. "Hodně techniky nám bude chybět a budeme mít problémy. Do konce roku nás čekají čtyři závody a i když jezdit máme s čím, bude nám muset pomoct Ford," uvedl Prokop, který nechtěl škodu vyčíslit. Jedná se ale o několikamiliónovou ztrátu. "Je obrovská," řekl.

I letos se v Německu potvrdilo, že se zde Prokopovi buď daří a vyhraje svou třídu, nebo pro něj rallye skončí hodně špatně. "Je to tak. Dva roky za sebou jsme skončili na stejné erzetě, což není nic příjemného," uvedl Prokop. Další start v MS ho čeká už v polovině září ve Velké Británii.

První etapu deváté soutěže sezóny vyhrál osminásobný světový šampión Francouz Sébastien Loeb, který usiluje o devátý triumf v Německé rallye. Lídr šampionátu vyhrál čtyři ze šesti dnešních měřených úseků a má náskok 20,4 sekundy před Norem Petterem Solbergem. Třetí Fin Jari-Matti Latvala s dalším fordem ztrácí dalších devět sekund.

Německá rallye, závod MS v automobilových soutěžích:
Po první etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) 1:22:18,0,
2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS) -20,4,
3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) -29,4,
4. Neuville, Gisoul (Bel./Citröen DS3) -34,5,
5. Sordo, Del Barrio (Šp./Mini) -46,7,
6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) -48,9.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články