Hlavní obsah

Vůz, který usmrtil na Barum rallye diváka, byl zřejmě v pořádku

Zlín

Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera, který v neděli na zlínské Barum rallye havaroval a usmrtil diváka, byl nejspíš v pořádku. Policie sice jako příčinu neštěstí definitivně technickou závadu nevyloučila, ale nepovažuje ji za reálnou.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zlínskou Barum rallye předčasně ukončila smrt jednoho z diváků ve třinácté rychlostní zkoušce. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky.

Článek

"Možnou technickou závadu na automobilu po nehodě neuplatnil řidič ani nebyla nalezena při prvotním ohledání vozidla na místě. Vůz je nyní v Holešově, kde bude ještě kontrolován," řekl v pondělí policejní mluvčí Petr Jaroš ČTK.

Tragédie, po které byla v neděli rallye předčasně ukončena, se stala u žlutavského lomu v erzetě Halenkovice, třinácté z plánovaných patnácti rychlostních zkoušek. Vůz ve vysoké rychlosti v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky. Podle Jaroše policie zjišťuje příčinu havárie i případnou odpovědnost pořadatelů.

Zemřelý čtyřiapadesátiletý muž ze Semilska i druhý zraněný, divák z Maďarska, který utrpěl jen lehká zranění, stáli na pořadateli vyhrazených místech. Potvrdili to i ředitel rallye Miloslav Regner a tiskový mluvčí Federace automobilových sportů Autoklubu České republiky (FAS AČR) Josef Pátl. Podle nich při přípravě erzety nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo jít o nebezpečný úsek.

Pořadatelé mají po tragické nehodě problém

Také podle Jaroše se zřejmě jednalo o nešťastnou souhru okolností. "Řidiči nelze nic vyčítat, jel rallye. Také vymezená zóna se jevila jako velmi bezpečná," řekl s tím, že policie událost vzhledem k tomu, že se stala na uzavřené závodní trati, nevyšetřuje jako dopravní nehodu.

Skutečnost, že usmrcený divák stál v místě, které organizátor pro fanoušky určil, může být ale pro pořadatele velkým problémem. Regner v neděli řekl, že si svou zodpovědnost jako ředitel soutěže uvědomuje. Tragédií se zabývá i sportovní komise FAS AČR.

Rallye byla oficiálně ukončena po 14. rychlostní zkoušce, 42. ročník soutěže poprvé v kariéře vyhrál tovární jezdec Škody Juho Hänninen z Finska. Druhý skončil Roman Kresta a třetí byl Tomáš Kostka.

Zlínská rallye je letos už třetí předčasně ukončenou soutěží českého šampionátu. V květnu zemřel při Rallye Český Krumlov spolujezdec Aleš Zimolka, v červenci na Rallye Bohemia přišel po havárii o život Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda.

Reklama

Související témata: