Hlavní obsah

VIDEO: Rallye ve stínu tragédií zpomalí, rozhodla komise Autoklubu ČR

Radek MalinaPrávo
Aktualizováno

Dvanáct mrtvých za pět let. Bilance závodů při českých rallye je děsivá. V závodech mistrovství světa přitom nikdo nezemřel už šest let. Proč rozdíl tak výrazně hovoří v neprospěch domácí scény?

Nehoda Václava Kopáčka při Barum rallye

 
Článek

Faktorů je několik, dva hlavní zní: příliš rychlé tratě a nezkušení jezdci v silných vozech. Jen letos zemřeli při závodech českého šampionátu tři lidé. Podle všeho se tragédiím dalo předejít. Není náhoda, když jediný český pilot v MS Martin Prokop odmítá doma jezdit. Další pod podmínkou anonymity přiznávají, že rychlost na českých tratích je za hranou. Netají, že na mnoha místech se uhání na maximální rychlost. Existuje minimum technických pasáží, kde je třeba ukázat skutečné umění, nikoliv jen sešlápnout plyn.

Změny schválené komisí rallye Autoklubu ČR:
- Na tratích budou zavedeny zpomalovací retardéry
- Upraví se systém bezpečnostních diváckých koridorů
- Od nové sezóny se změní systém vydávání licencí

I proto Federace automobilového sportu Autoklubu ČR na včerejším mimořádném zasedání rozhodla o okamžitých změnách, aby tragédie eliminovala. „Rychlostní zkoušky zpomalíme dodatečným přidáním retardérů. Upraveny budou také divácké prostory u tratí. Zvětší se bezpečnostní koridory, do kterých nebudou mít fanoušci přístup," řekl ČTK mediální poradce FAS AČR Josef Pátl.

Domácí šampionáty mají letos na programu ještě tři soutěže. Seriál sprintrallye bude pokračovat Rallye Jeseníky a Rallye Vyškov, mistrovství republiky zakončí v říjnu Rallye Příbram. Představitelé Autoklubu se k tomuto kroku rozhodli i přesto, že rallye už mají bezpečnostní plány i tratě schválené.

Asociace jezdců na zpomalení závodů naléhala

V Česku už roky existuje Asociace jezdců rallye, která po zpomalení závodů volala. Jenže vytváření umělých retardérů na tratích je nákladné a organizátoři jej odmítali. Hlasy zástupců asociace vesměs zcela ignorovali. Kupříkladu při Bohemia rallye zařazení rychlostní zkoušky, kde zemřel Bohuslav Ceplecha, navigátor Martina Semeráda, asociace nedoporučila. Při Barum rallye dokonce zástupci asociace nebyli ředitelstvím na trať vpuštěni. „Komunikace mezi pořadateli, federací, asociací a diváky se musí zlepšit," přiznal Pátl jeden z dalších závěrů zasedání komise.

Dojde i ke změně rozdělování licencí, což se jeví jako jeden z nejpalčivějších problémů domácí scény. Pořídit si v Česku nejlepší techniku je jen otázka peněz a získání licence pro šampionát, což je ve své podstatě hračka (stačí odjet pět jednodenních soutěží bez ohledu na výsledek). V minulosti existoval systém výchovy talentů v rallye tak jako v jiných sportech. Elitní piloti se k nejlepší technice museli prokousat přes vozy v nižších třídách. „Neznají abecedu a chtějí skládat větu," říká výstižně člověk znalý tratí doma i ve světě.

„V řádech několika týdnů by se také mělo rozhodnout o změně získávání licencí s tím, že národní i mezinárodní licence budou odstupňované. Jestli jedna z nich, nebo obě, se budeme bavit a dohadovat. Závěry budou zařazeny do národních sportovních řádů pro rok 2013," prohlásil Pátl.

Reklama

Související témata: