Hlavní obsah

Hrozba amputace, šest operací, ale Kubica je zpět! A zase pojede rallye

Praha

Čas návratu zraněné polské hvězdy světa formule 1 nadešel. Robert Kubica se už o víkendu představí v ostrém závodě. Nepojede však v Monze, kde pokračuje seriál mistrovství světa F1, ale o pár kilometrů dále při italské rallye Ronde Gomitolo di Lana.

Foto: www.motorsport-kopecky.cz

Robert Kubica hovoří s českým pilotem továrního týmu Škoda Motorsport Janem Kopeckým (vpravo).

Článek

Podle serveru autosport.com by měl polský závodník usednout do vozu Subaru Impreza WRC. Informaci potvrdily i polské internetové servery. Kubica utrpěl vážné zranění před devatenácti měsíci, když v únoru 2011 havaroval při rallye Ronde di Andora za volantem vozu Škoda Fabia S2000.

Tehdy mělo jít o nevinnou zábavu. Rozptýlení v přípravě na novou sezónu formule 1. Jenže po nehodě necelých pět kilometrů od startu museli záchranáři polského pilota týmu Lotus Renault z vozu vyprostit a vrtulníkem byl transportován do nemocnice. Hrozilo, že přijde o pravou ruku. V průběhu minulého roku se mnohokrát spekulovalo o jeho návratu do šampionátu, ale sedmadvacetiletý rodák z Krakova absolvoval celkem pět operací pravé paže, aby vůbec obnovil hybnost předloktí. Na podzim s lítostí uznal. „Ač jsem trénoval tvrdě, nejsem připraven."

Kubica musel překousnout, že u Renaultu odmítli čekat na jeho zotavení a najali bývalého šampióna Räikkönena. Rozešel se s dlouholetým osobním lékařem Ceccarellim, protože nebyl spokojený s rychlostí rehabilitace. A aby nebylo komplikací málo, v prosinci uklouzl na ledu v městečku Pietrasanta, kde žije, a zlomil si kůstku v pravém kotníku. Následovala další operace...

„Pokud nebudu ve stoprocentní formě, z motorsportu odejdu," citovala italská média před časem bývalého pilota BMW a Renaultu, jehož maximem je triumf v Kanadě 2008. V květnu absolvoval šestou operaci.

Borec, jemuž požehnal i papež, se však nevzdal. Však si vyžádal amulet s kapkou krve Jana Pavla II. a kousek jeho oblečení. Mají mu pomoci k návratu. Nechce, aby rok stará a původně bezvýznamná kratochvíle pro zkrácení dlouhé chvíle byla tečkou slibně se rozvíjející kariéry.

Možná se nevrátí do světa formule 1, ale motorsport v jiné podobě třeba i tak zůstane jeho denním chlebem. Už v závěru srpna absolvoval čtyřdenní test továrního vozu Ford Fiesta WRC ve Francii nedaleko Remeše. Šéf týmu Malcolm Wilson odmítl účast polského borce potvrdit, zdroje uznávaného motoristického serveru však přítomnost sedmadvacetiletého pilota potvrdily: „Ukázal velkou vášeň pro rallye a výbornou výkonnost. Všechno konzultoval s týmovými piloty Latvalou a Solbergem, kteří byli přítomni."

Podle daného zdroje si Kubica účast na testu sám hradil, čímž jen dokumentoval touhu po návratu. Jeho dobrý přítel Fernando Alonso, s nímž se podle mnohých prognóz měl Polák sejít na konci sezóny ve Ferrari, v rozhovoru pro F1 racing prohlásil: „Vím, že Robert hodně trpí absencí ve světě formule 1, který pro něj byl vším." Start na národní rallye v Itálii může být prvním krokem k návratu do světa královské disciplíny motorsportu.

Reklama

Související témata: