Hlavní obsah

Loeb si může na domácí rallye zajistit devátý světový titul

Štrasburk

Už devátý titul mistra světa v automobilových soutěžích si může o víkendu zajistit Sébastien Loeb. Tovární jezdec Citroënu se o to pokusí při Francouzské rallye, která se jede v jeho rodném Alsasku.

Foto: Zdeněk Sluka

Francouzský pilot Sebastien Loeb.

Článek

Osmatřicetiletého Loeba může v cestě za prodloužením série triumfů ohrozit jen jeho týmový kolega Mikko Hirvonen z Finska. Tři rallye před koncem MS má Loeb v průběžném pořadí náskok 61 bodů, k zisku mistrovského titulu potřebuje mít po neděli na Hirvonena náskok 56 bodů.

"Počty jsou to jednoduché, titul získám v případě, že o víkendu skončím před týmovým kolegou a pro to jsem odhodlaný udělat maximum," uvedl Loeb v tiskové zprávě francouzské automobilky. Rallye po přesunutí do Alsaska v roce 2010 vyhrál, loni ale nedojel do cíle. "Když jsem loni vypadl, byl jsem stejně jako mí fanoušci hodně zklamaný. Teď cítím, jakoby to měl být určitý druh pomsty," přiznal Loeb.

Nejrychlejší podnik

Současný král světové rallye vyhrál v této sezóně sedm závodů, na předešlé Britské rallye ale skončil druhý, když jej porazil jiný Fin Jari-Matti Latvala. "Ve Walesu nám soupeři ukázali, že jsou schopní s námi držet krok. Myslím si, že bychom měli být rychlejší než oni. Ale musíme se s trasou poprat sami," podotkl Loeb, který považuje asfaltovou Francouzskou rallye za jeden z nejrychlejších podniků v seriálu.

Loeb sice nebere svůj další titul za hotovou věc, Hirvonen ale přiznává, že si nedovede představit, že by jej ještě ohrozil. "Mám-li být upřímný, o titulu mezi piloty vůbec neuvažuju. Séb je letos tak silný, navíc má tak velký náskok. Nevidím způsob, jak bych ho mohl za normálních závodních podmínek porazit," přiznal Hirvonen. Hlavně chce týmu pomoct získat titul mezi značkami. V Poháru konstruktérů má Citroën náskok 111 bodů na Ford, k jistotě vítězství potřebuje mít v neděli k dobru 86 bodů.

Startuje i zatím sedmý Prokop

Své zastoupení bude mít na startu i český motorsport, mezi přihlášenými piloty nechybí Martin Prokop, jemuž patří v průběžném pořadí MS sedmé místo. "Po nevydařené asfaltové rallye v Německu budeme začínat s nastavením úplně od začátku. Budeme si teprve tvořit názor na wéercéčko na asfaltu. Bude to složitý závod. Nejedeme tam s nějakou sebejistou a po pravdě řečeno nedokážu odhadnout, jak nám to tam půjde," uvedl Prokop.

Pořadatelé pro posádky připravili trať s 22 rychlostními zkouškami o celkové délce 405 km, úvodní se uskuteční již ve čtvrtek v ulicích Štrasburku.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 13 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 219 b.
2. Hirvonen (Fin./Citröen DS3) 158
3. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta RS) 119
4. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 114
5. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 113
6. Novikov (Rus./Ford Fiesta RS) 63
7. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 40.
Hodnocení týmů:
1. Citroën Total 348
2. Ford 237
3. M-Sport Ford 123
4. Katar WRT 63
5. Adapta 61
6. Citroën Junior 60
7. Mini 26
8. Brazil WRT 20.

Reklama

Související témata:
Francouzky