Hlavní obsah

VIDEO: Solberg ve Francii prolétl vinohradem, porazil sloup a odřízl vesnici od proudu

Štrasburk
Aktualizováno

Hned dvakrát se dostali fanoušci na Francouzské rallye během posledních hodin do velmi nebezpečné situace. Dva diváci utrpěli zranění při Francouzské rallye po nehodě katarského jezdce Násira Attíji, jenž v sobotu během druhé etapy vyjel se svým citroënem z trati. Jeden fanoušek má podle agentury AFP zlomenou ruku a druhý nohu. Attíja i navigátor Giovanni Bernacchini vyvázli z havárie v desáté rychlostní zkoušce bez zranění.

Peter Solberg odstřihl vesnici od proudu

 
Článek

Fanoušci měli namále i při nehodě Nora Pettera Solberga na předchozím devátém měřeném úseku. Bývalý mistr světa, jenž po první etapě zaostával jen sedm desetin sekundy za třetím Finem Mikkou Hirvonenem, ztratil kontrolu nad svým fordem a prolétl vinohradem, než se zastavil o sloup elektrického vedení. Ten spadl a jen tak tak minul několik diváků. Solbergova havárie nicméně připravila o dodávku elektřiny blízkou vesnici.

Po druhé etapě je v čele soutěže domácí hvězda Sébastien Loeb s citroënem, který míří za devátým titulem mistra světa. Francouzský šampion má půlminutový náskok na Fina Jariho-Mattiho Latvalu s fordem. Loebův jediný konkurent v boji o celkové prvenství a zároveň týmový kolega Hirvonen ztrácí na třetím místě už 54 sekund.

Prokop si polepšil

Český jezdec Martin Prokop s fordem si i díky výpadku Solberga polepšil oproti pátku o dvě místa a figuruje na desáté pozici s mankem téměř osmi minut na Loeba.

Z osmi dnešních testů pořadatelé jeden zrušili kvůli příliš mnoha divákům u trati. Loeb byl nejrychlejší ve čtyřech erzetách a oproti pátku svůj náskok na hlavní soupeře zhruba zdvojnásobil. V neděli je na programu posledních šest rychlostních zkoušek, a pokud francouzského lídra nepotká nečekaný výpadek, obhájí dva závody před koncem seriálu titul.

Francouzská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3)2:54:33,4
2. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta)-29,7
3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3)-54,0
4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta)-1:46,4
5. Sordo, Del Barrio (Šp./Mini Cooper)-1:50,5
6. Neuville, Gisoul (Belg./Citroën DS3)-1:54,4
...
10. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta)-7:46,7.

Reklama

Související témata: