Hlavní obsah

Loeb havaroval hned v první erzetě Italské rallye

Olbia
Aktualizováno

Již jistý světový šampion Sébastien Loeb z Francie skončil na Italské rallye hned v úvodní rychlostní zkoušce dnešního programu. Devítinásobný mistr světa byl po čtvrtečních erzetách předposledního podniku seriálu v čele průběžného pořadí, ráno ale při výjezdu ze zatáčky trefil kámen, neudržel svůj Citroën DS3 WRC na kluzké trati a rallye pro něj skončila.

Foto: Sport.cz

Sébastien Loeb s vozem Citroën DS3 WRC.

Článek

"Měli jsme malou chybu v poznámkách. Vjel jsem do zatáčky příliš rychle a na výjezdu trefil kámen. Auto to úplně roztočilo. Pokoušel jsem se pokračovat, ale řízení bylo hodně tvrdé, takže jsem věděl, že je tam něco zlomeného. Pak se řízení úplně zablokovalo a musel jsem zastavit," popsal Loeb nehodu.

Tovární jezdec Citroënu, který již s předstihem ohlásil, že v příštím roce nebude startovat ve všech závodech MS, na Sardinii útočil na pátý triumf v kariéře. Do soutěže se mohl teoreticky vrátit s penalizaci podle pravidla takzvané superrallye, ovšem této možnosti nevyužije. "Pravděpodobnost, že by se vrátil, je nula. Kdyby měl šanci na vítězství, zkusili bychom to, ale odstup je příliš velký," řekl mluvčí Citroënu.

Po druhém dnu je v čele Italské rallye Loebův týmový kolega Mikko Hirvonen z Finska, který usiluje o první triumf v sezóně. Přesně po polovině soutěže vede o 1:09 minuty před Rusem Jevgenijem Novikovem s Fordem Fiesta, třetí je s odstupem další minuty Estonec Ott Tänak na voze stejné značky.

Čech Martin Prokop je s fiestou osmý, na Hirvonena ztrácí sedm a čtvrt minuty. K jeho odstupu přispěla i půldruhaminutová penalizace za pozdní příjezd k časové kontrole před sedmou erzetou, jež byla způsobena potížemi s brzdami. V posledním dnešním testu zase Prokop píchl.

Zpěvák Daniel Landa se subaru je při své premiéře v mistrovství světa průběžně dvaadvacátý.

Italská rallye, závod MS v automobilových soutěžích:
Po druhém dnu:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) 1:56:25,5,
2. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS) -1:09,6,
3. Tänak, Sikk (Est./Ford Fiesta RS) -2:18,3,
4. Ogier, Ingrassia (Fr./Škoda Fabia 2000) -3:35,7,
5. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Mini Cooper) -3:54,9,
6. Mikkelsen, Floene (Nor./Škoda Fabia S2000) -4:40,3,
7. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -4:46,0,
8. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -7:13,0,
...22. Landa, Tománek (ČR/Subaru Impreza WRX Sti) -21:52,0.

Reklama

Související témata: