Hlavní obsah

VIDEO: Třikrát byl druhý, ani letos titul nezíská. Kopecký zůstane navždy korunním princem IRC

První muž, který seděl ve Škodě Fabii S2000. Závodním stroji, jenž se stal skutečnou chloubou mladoboleslavského továrního týmu a opanoval Intercontinental rallye challenge. Přesto Jan Kopecký, třicetiletý český pilot, paradoxně šampionát nikdy nevyhrál. „Šnůra druhých míst je nekonečná. Ale kdo může říct, že byl čtyřikrát druhý," bere vše s nadhledem.

On-board kamera ve voze Jana Kopeckého při Rallye San Remo

 
Článek
Fotogalerie

Vybavujete si ještě, jak jste soutěžní Fabii S2000 připravoval pro první ostrý start?

Hned z prvních kilometrů jsem měl skvělé dojmy, můj pocit z řízení auta byl výborný. Z fabie byla hned cítit síla.

Považujete díky faktu, že jste vůz vyvíjel, jeho pozdější úspěchy i za své?

Jsem rád, že prvním jezdcem tak úspěšného auta jsem byl já. Ale je třeba vidět i úsilí lidí v továrně, mechaniků... Když se k týmu připojil, ohromně pomohl i Juho Hänninen, s nímž jsme se později o porci testovacích kilometrů dělili.

Co máte spojené se soutěžním debutem vozu na Rallye Monte Carlo v roce 2009?

Hlavně obrovské očekávání, protože všichni měli v paměti nasazení Octavií WRC na stejném místě, které skončilo hodně neslavně. Myslím ale, že jsme hned na začátku celý svět přesvědčili, že Fabia S2000 bude opravdu konkurenceschopná. Vždyť Juho soutěži dlouho vévodil, a já nakonec i přes drobné problémy skončil čtvrtý.

Třikrát jste v konečném účtování pořadí jezdců byl druhý a stejná pozice vám s největší pravděpodobností připadne i počtvrté v letošním šampionátu IRC. Není to k vzteku?

Nekonečná šňůra druhých míst mě moc mrzí. Ale změnit historii nemohu. Asi držím rekord, který bych s radostí oželel... Na druhou stranu jde o důkaz, že jsem jezdil stabilní časy a byl konkurenceschopný.

Vyčítáte si některý okamžik během minulých čtyř sezón v závodech IRC? Vidíte okamžik, který vás o titul v seriálu připravil?

V roce 2010 jsem dvakrát havaroval z prvního místa. Hlavně karambol při Barum rallye v tehdejší sezóně mě mrzí. Tři zkoušky před cílem jsem vedl a měl náskok. Jenže jsem udělal dvě chyby, přičemž po druhé jsme uvízli na kládě a nedostali se zpět na trať. Tehdy vše směřovalo k titulu. Tudíž jen sám sobě mohu nadávat, že jsem soutěž pokazil. Na druhou stranu, když nebyla mrzutost na trati, připravil nás o celkové prvenství nesmyslný koeficient. (Pozn.: V sezóně 2011 se bodový zisk z předposlední rallye násobil 1,5x, z poslední 2x. Kopecký měl náskok 54 bodů, ale nakonec byl celkově druhý o 1,5 bodu. Pravidlo už neplatí).

Zůstane vám v paměti i pozitivní vzpomínka na šampionát nebo s největší pravděpodobností čtyři druhá místa vše zastíní?

Nezapomenutelná pro mě bude Barum Rallye 2011. Měli jsme náskok po první etapě, pak jsme ztráceli a nakonec vyhráli před Belgičanem Loixem o 1,2 vteřiny. Tehdy jsem cítil obrovskou podporu fanoušků. Kolem trati byly tisíce vlajek, desetitisíce fanoušků.

Promotér měl za cíl vyplnit šampionátem IRC mimo jiné propast mezi národními šampionáty a mistrovstvím světa. Vnímali jezdci tuto snahu jako úspěšnou?

Je třeba říct, že se v IRC sešli skvělí piloti. Zejména před dvěma lety byla konkurence ve startovní listině obrovská. V Monte Carlu jel tehdy Hirvonen, v šampionátu o titul usilovali Neuville, Wilks, Meeke a další borci startující nyní v mistrovství světa. Bojovalo se o vteřiny, ten ročník byl vážně jedinečný.

Změnilo vás čtyřleté působení s továrním týmem v šampionátu IRC?

Pominu-li fakt, že jsem zestárnul, tak hlavně z pohledu zkušeností. Jezdil jsem v různých zemích, na různých tratích. Pro laika je asfalt jako asfalt a šotolinu také moc nerozlišuje. Ale každý povrch je totálně odlišný. A naučil jsem se, že není bezpodmínečně nutné být nejrychlejší v každém úseku rychlostní zkoušky. Už poznám, kdy musím zatáhnout a naopak, kdy mohu na určitém úseku trati zvolnit.

Rallye se stejně jako dalších sportů dotkla ekonomická krize. Poznal jste během čtyř let v roli továrního jezdce závist od protivníků, že si užíváte výhod pilota továrního týmu? Cítil jste někdy, že po vaší pozici touží jiní?

Jestli mi někdo místo záviděl či měl pocit, že jsem u Škody neprávem, mně do očí nikdo neřekl jediné slovo. Musíte být pořád stoprocentně připravený. Člověk nemůže jezdit na konci první desítky. Je třeba být na stupních vítězů. Ukázat oprávněnost příslušnosti k továrnímu týmu. Od první chvíle jsem věděl, že musím být rychlý. A podle toho pracoval. Možnosti máme díky továrnímu zázemí skvělé a za to patří Škodě Motorsport velký dík. Já a všichni kolem mě si toho nesmírně vážíme. Na druhou stranu je potřeba vidět ten obrovský a každodenní tlak ze všech stran, všechno je striktně podřízeno týmovému úspěchu. Jsem skutečně šťastný, že mohu být součástí tohoto velkého kolotoče.

Letos jste kromě startů v IRC měl jako prioritu domácí šampionát, který jste s přehledem vyhrál. Jak složité bylo jet s vědomím, že prohrát s továrním vozem nesmíte?

Nikdo nechodil a neříkal, že musím vyhrát každou soutěž, do níž odstartuji. Sám jsem věděl, jaké jsou naše možnosti a že vše je prakticky jen v našich rukách. Přesto nám nikdo nic nedaroval. A měl jsem přání vyhrát všechny závody. Nebýt Barum rallye, kde jsme měli technický problém, tak se moje přání naplnilo.

Už jste domácí titul oslavil? Nebo jste s radovánkami nad triumfem na české scéně vyčkával až po Kyperské rallye, kde se rozhodne o vašem konečném umístění v posledním ročníku IRC?

Nebyl čas, protože jsme se koncentrovali na zisk titulu Poháru konstruktérů pro Škodu, jehož jsme dosáhli před čtrnácti dny při Rallye San Remo. Ještě mě čekají týmové povinnosti, takže vše asi spojíme až s vánočním večírkem.

Jan Kopecký
Narozen 28. ledna 1982 v Opočně. Byl u zrodu Škody Fabie S2000. V roce 2009 byl s mladoboleslavským vozem v šampionátu IRC 2., stejně jako v letech 2010 a 2011. Letos je zatím druhý za obhájcem titulu Mikkelsenem bez šance na celkový triumf. Vyhrál Barum rallye 2009 a 2011, Rallye Kanárské ostrovy 2010 a 2012, Rallye Asturias 2009, Maďarskou rallye 2011 a Rallye Sicílie 2012. Za čtyři roky v IRC byl desetkrát druhý a pětkrát třetí. Letos vyhrál podruhé v kariéře mezinárodní mistrovství republiky (poprvé s Fabií WRC v roce 2004).

Reklama

Související témata: