Hlavní obsah

Australskou rallye vede Francouz Loeb

PRAHA

Poslední podnik letošního seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích - Australská rallye - přinesl problémy některým favoritům. Hned v první etapě vypadl Estonec Markko Märtin a s poškozeným řízením po havárii musel odstoupit i Nor Petter Solberg. Nejspolehlivěji zatím jezdí už jistý mistr světa Sebastien Loeb z Francie, který má na čele minutový náskok.

Článek

Francouz Loeb se do čela průběžného pořadí dostal hned v první sobotní rychlostní zkoušce. Dosud vedoucí Marcus Grönholm z Finska nezvládl svůj vůz a skončil mimo trať. Během první erzety dne si vybudoval jednadvacetisekundový náskok, o který ale po havárii přišel, a v závodě dál nepokračuje.

"Všechno bylo v pořádku až do jedné prudké levotočivé zatáčky asi tři kilometry po startu," uvedl finský pilot. "Vyjeté koleje byly o něco hlubší než včera a auto začalo klouzat. Otočili jsme se o 360 stupňů a narazili do stromu. Zkoušel jsem pak nastartovat motor, ale podařilo se mi to až po chvíli. A to už bylo pozdě," dodal Grönholm.

Loeb může vyrovnat výkon Auriola

Pro šestý triumf v sezóně si tak jede Sebastien Loeb a pokud by se mu podařilo zvítězit, vyrovnal by tak rekord Didiera Auriola z roku 1992. Před druhým Finem Harrim Rovanperäem má náskok minuty a sedmi sekund. Třetí je zatím Belgičan Francois Duval.

Pořadí po 14 rychlostních zkouškách:
1. Loeb (Fr./Citroën) 2:03:15,1, 2. Rovanperä (Fin./Peugeot) -1:07,7, 3. Duval (Belg./Ford) -2:03,2, 4. Hirvonen (Fin./Subaru) -4:16,0, 5. Warmbold (Něm./Ford) -7:57,4, 6. Herridge (Austr./Subaru) -9:21,7.

Reklama

Související témata: