Hlavní obsah

Loeb se chce s MS rozloučit osmým triumfem ve Španělsku

Salou

Poslední start v mistrovství světa v plnohodnotném továrním týmu Citroën absolvuje od pátku do neděle král současné rallye Sébastian Loeb z Francie. Devítinásobný světový šampión už dříve ohlásil, že absolvuje svou poslední celou sezonu. V závěrečné soutěži letošního seriálu Španělské rallye by se rád rozloučil osmým vítězstvím.

Foto: Zdeněk Sluka

Francouzský pilot Sebastien Loeb.

Článek

Loeb kraluje soutěži, který se jezdila i jako Katalánská rallye, nepřetržitě od roku 2005. V posledních dvou letech se dokázal vyrovnat i s tím, že už se nejezdí jen na asfaltovém povrchu, ale i na šotolině.

"Stejně jako na Sardinii jsme i tady plni odhodlání poprat se o vítězství. Nepřijel jsem, abych skončil čtvrtý nebo pátý, stejně jako Mikko (Hirvonen) a další. Všichni budou chtít zakončit rok co nejlepšími výsledky," uvedl Loeb v tiskové zprávě francouzského továrního týmu.

Nostalgii prý cítit nebude, i když jedna kapitola jeho života se uzavře. "Pojedu sice v Monte Carlu, kde se nový šampionát v příštím roce rozběhne, ale už to nebude stejné. Moje rozhodnutí skončit v rallye neznamená konec závodní kariéry. S Citroënem připravujeme nové výzvy a opravdu se těším, až se do nich naplno pustím," dodal Loeb, jenž má namířeno k závodům na okruzích.

Před startem Španělské rallye je rozhodnuto o prvním a druhém místě v hodnocení jednotlivců i týmů. Tovární jednička Fordu Jari-Matti Latvala z Finska se bude snažit posunout na třetí pozici mezi jezdci, k tomu musí porazit Nora Madse Östberga.

"Motivace mi rozhodně nechybí, chtěl bych skončit třetí. Navíc by bylo hezké, kdybych se rozloučil vítězstvím," řekl Latvala, který po sezoně odchází k továrnímu týmu Volkswagen. Ford totiž oficiálně v MS končí.

Na startu bude i Prokop

Na startu bude i jediný pravidelný český účastník MS Martin Prokop, který tentokrát pojede se spolujezdcem Michalem Ernstem v barvách anglicko-čínského výrobce pneumatik D-Mack. V průběžném pořadí je devátý a teoreticky si může o dvě místa polepšit. K tomu by potřeboval zopakovat letošní i historické české maximum, kterým je čtvrté místo z Argentiny.

Pořadatelé pro posádky připravili trať s 18 rychlostními zkouškami, šest každý den, které měří celkem 405 km.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 244 b.
2. Hirvonen (Fin./Citröen DS3) 198
3. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 137
4. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 133
5. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta RS) 124
6. Novikov (Rus./Ford Fiesta RS) 87
...9. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 46
Hodnocení týmů:
1. Citroën Racing 413
2. Ford Motorsport 281
3. M-Sport Ford 170
4. Citroën Junior Team 72
5. Adapta WRT Ford a Qatar WRT Citroën oba 71

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články