Hlavní obsah

Rallye ve Slušovicích se pojede, diváky by ohrozit neměla

Slušovice

Mikulášská rallye ve Slušovicích na Zlínsku se na začátku prosince pojede i přes víkendovou tragédii, kdy při rallye zahynuly v Lopeníku na Uherskohradišťsku čtyři dívky. Podmínky akce ve Slušovicích budou jiné a diváci by neměli být ohroženi, řekl dnes starosta Slušovic Petr Hradecký.

Foto: skoda-auto.com

Ilustrační foto.

Článek

"V souvislosti s tou nehodou jsem konání akce samozřejmě zvažoval. Bude to však technická jízda v uzavřeném areálu, režim bude jiný. Organizátoři by to samozřejmě neměli podcenit a diváky nechají stát tam, kde to bude bezpečné," uvedl starosta. Souhlas s konáním akce podepsal organizátorům již minulý týden. Rada města se tím však bude také v souvislosti s víkendovou tragédií ještě jednou zabývat.

"Není důvod k hysterii"

"Není však důvod na to hystericky reagovat. Je to zcela něco jiného než rychlý průjezd obytnou zástavbou. V technických pasážích se nebude dosahovat takových rychlostí," řekl Hradecký. Organizace motoristického sportu by však podle něj měly přehodnotit podmínky, za jakých se akce mohou konat.

Sobotní nehoda v Lopeníku je nejtragičtější událostí, která se stala v posledních deseti letech při automobilových závodech v Česku. Závodní vůz při ní přejel horizont a v rychlosti asi 150 kilometrů za hodinu vyjel doleva ze silnice do míst u domu, kde stály dívky. Nejdříve srazil poblíž hromady dřeva dvě z nich, otřel se o betonový sloup a asi o 50 metrů dále u plotu zabíjel opět. Podle řidiče závodního vozu Michaela Bartončíka způsobil havárii vítr. Tragédii vyšetřuje policie.

Ve Zlínském kraji se podobná událost letos již jednou stala. Na začátku září smrt jednoho z diváků předčasně ukončila zlínskou Barum rallye. Vůz posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky. Čtyřiapadesátiletý muž zemřel, další divák byl zraněn.

Reklama

Související témata: