Hlavní obsah

VIDEO: Rekordy, smrt navigátora, zlomeniny. I to Francouz Loeb zažil cestou za nesmrtelností

Praha

Finské legendy Mäkinen a Kankkunen se čtyřmi tituly jsou daleko vzadu za Sébastienem Loebem! Francouzský pilot, jehož skvostná kariéra je spjatá s týmem Citroën, má devět titulů světového šampióna! Říkají mu Ufo, Císař či Napoleon.

Poslední závod Sébastiena LoebaVideo: citroen.cz

 
Článek

Loeb vyhrál v kariéře neuvěřitelných 76 závodů, celkem přitom absolvoval 164 rallye v mistrovství světa. Jak se stal legendou, které před třemi lety udělil prezident Sarkozy Řád čestné legie, nejvyšší státní vyznamenání Francie?

2004, Citroën Xsara WRC

První titul. Vyhrál šest závodů, čímž vyrovnal rekord krajana Auriola z roku 1992. Jako první jezdec narozený mimo Skandinávii vyhrál sněhovou Švédskou rallye.

2005, Citroën Xsara WRC

Jako první v historii vyhrál sedm závodů v jedné sezóně. Triumfy na Novém Zélandu, Kypru, Sardínii, Turecku, Německu a Argentině vytvořil rekord v podobě šesti vítězství v řadě. Dosud statistikám kraloval Timo Salonen čtyřmi výhrami z roku 1985. Navíc při Korsické rallye vyhrál Loeb všechny rychlostní zkoušky. Když při Britské rallye, kde měl oslavit titul, zemřel navigátor Michael Park, nechal si raději dát penalizaci, aby závod nevyhrál a celkové prvenství získal až později v Japonsku.

2006, Citroën Xsara WRC

Získal osm vítězství. V součtech překonal rekord Carlose Sainze, jenž kraloval statistikám s 26 výhrami. Pak si zlomil ruku při jízdě na horském kole doma ve Švýcarsku, ale Fin Grönholm nabídnutou šancí pohrdl. „Když mi z Austrálie volali, že jsem mistrem světa, seděl jsem v obýváku a pil kávu při snídani. Fakt divný titul," smál se.

2007, Citroën C4 WRC

Nezvykle často chyboval, ale Fin Grönholm znovu příležitost nevyužil. Loeb nakonec vyhrál čtvrtý titul v řadě, teprve jako druhý pilot v historii po Mäkinenovi.

2008, Citroën C4 WRC

Zahájil sezónu pátým vítězstvím na Rallye Monte Carlo. Vyhrál Finskou rallye jako teprve čtvrtý jezdec mimo Skandinávii: Sainz 1990, Auriol 1992, Märtin 2003. Jako první v historii slavil pátý titul, k němuž pomohlo rekordních 11 vítězství.

2009, Citroën C4 WRC

Na Kypru bral 50. triumf kariéry. Po pěti výhrách přišlo pět závodů bez triumfu. Do Walesu k poslední rallye jel jako druhý. Hirvonena v bitvě o titul porazil!

2010, Citroën C4 WRC

Při Německé rallye slavil osmé vítězství v řadě, nikomu v minulosti se nepodařilo vyhrát jednu soutěž tolikrát. Sedmý titul slavil poprvé v rodném Haguenau.

2011, Citroën DS3 WRC

Sezóna označovaná jako „Rok války dvou Sébastianů"! Francouzský mladík Ogier byl upřednostňován novým ředitelem týmu. Loeb však zlomil vzdor Ogiera, který po sezóně raději Citroën opustil stejně jako ředitel. V posledním závodě mohl o titul přijít, jenže jediný rival Hirvonen prorazil chladič, a tak Loebovi nevadilo, že jej naboural na přejezdu neopatrný španělský divák! Osmým titulem překonal i sedm celkových prvenství Michaela Schumachera ve F1. „Bylo zvláštní, když mi od něj přišla sms s gratulací."

2012, Citroën DS3 WRC

V polovině sezóny měl pět výher, a tak si odskočil na X-Games do USA, které v kategorii autokrosu při debutu vyhrál. Devátý titul pečetil podruhé v rodném Haguenau. „Autogramiády, rozhovory, podpisy, fotografie. Panovalo kolem mě šílenství, v němž jsem ani neměl čas připustit si nervozitu," smál se. S angažmá v továrním týmu Citroën se rozloučil stylově, když vyhrál poslední závod šampionátu ve Španělsku.

Sébastien Loeb
Narozen: 16. února 1974 v Haguenau (Francie).
Stav: ženatý, manželka Séverine, dcera Valentine
Debut v MS: Katalánská rallye 1999
Počet závodů: 164
Počet vyhraných závodů: 76
Počet stupňů vítězů: 113
Počet vyhraných erzet: 875

Reklama

Související témata: