Hlavní obsah

Kopecký po defektu vyhrál dramatickou Jänner rallye o půl sekundy

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál po dramatickém finále Jänner rallye, kterou začalo mezinárodní mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Hlavní favorit závodu, zařazeného i do evropského šampionátu, ztratil v průběhu druhé etapy vedení kvůli defektu a do čela se vrátil až v poslední rychlostní zkoušce, a to o pouhou půlsekundu před Francouze Bryana Bouffiera v peugeotu.

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký se Škodou Fabia S2000

Článek

"Byla to velmi těžká soutěž, která nabídla dramatické souboje i všechny druhy počasí. Měli jsme ji rozjetou na vítězství, bohužel defekt pneumatiky naše šance málem zhatil. Nevzdali jsme se a dokázali téměř nemožné - stáhnout komfortní náskok Bouffiera," radoval se Kopecký v oficiální tiskové zprávě mladoboleslavského továrního týmu.

Úřadující český mistr v Rakousku obhajoval loňské vítězství a po pátečních deseti erzetách vedl před Bouffierem o dvacet sekund. Stejný rozdíl byl mezi oběma jezdci i po dalších čtyřech testech, ale v 15. zkoušce měl Kopecký defekt a nabral bezmála minutové manko. Propadl se na třetí místo se ztrátou 29,7 na Bouffiera, ale ve třech zbývajících testech Francouze dotáhl a těsně předstihl.

"Jsme strašně šťastní, byla to soutěž se vším všudy," řekl Kopecký, který přiznal, že netušil, jak k defektu přišel. "Ve stopě byl asi nějaký kámen, který trefilo asi každé auto, ale my jsme ho asi cvakli víc, nebo jsme měli menší tlak v pneumatikách, těžko říct," uvažoval Kopecký.

Kopecký v letošním roce celkový český triumf nebude obhajovat. Podle dostupných informací by měl startoval ještě na Bohemia rallye v okolí Mladé Boleslavi a zlínské Barum rallye, která bude stejně jako Jänner součástí evropského šampionátu.

Bouffier: Byla to bláznivá rallye s proměnlivým počasím

Bouffier věřil, že v závěru vedení udrží, ale nakonec se mu to nepodařilo. "Byla to bláznivá rallye s proměnlivým počasím, ale rychlá. Jan v závěru hodně tlačil, jel jako šílený a pro mě to bylo hodně obtížné. Taky jsem se snažil, ale nestačilo to," uvedl v cíli francouzský pilot.

Třetí skončil už s odstupem minuty a čtvrt domácí matador Raimund Baumschlager se Škodou Fabia, za ním se umístil druhý nejlepší český jezdec Václav Pech s vozem Mini Cooper. Do elitní desítky se z Čechů dostali ještě osmý Jaroslav Orsák, devátý Jaromír Tarabus a desátý Pavel Valoušek.

Druhým dílem českého šampionátu bude Rallye Šumava Klatovy, která se uskuteční od 18. do 20. dubna.

Jänner rallye, úvodní závod MMČR a ME v automobilových soutěžích:
1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia S2000) 2:35:45,3
2. Bouffier, Fournier (Fr./Peugeot 207 S2000) -0,5
3. Baumschlager, Wicha (Rak./Škoda Fabia S2000) -1:18,1
4. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) -2:47,0
5. Harrach, Welsersheimb (Rak./Mitsubishi Lancer Evo IX) -3:31,8
6. Kajetanowicz, Baran (Pol./Subaru Impreza Sti) -3:32,9
7. Delecour, Savignoni (Fr./Peugeot 207 S2000) -5:21,2
8. Orsák, Šmeidler (Mitsubishi Lancer Evo IX) -6:33,7
9. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia S2000) -7:56,0
10. Valoušek, Kostka (Peugeot 207 S2000) -8:11,8.
Neoficiální pořadí Mediasport MMČR:
1. Kopecký 80 b.
2. Pech 60
3. Orsák 46
4. Tarabus 37
5. Valoušek 30.

Reklama

Související témata: