Hlavní obsah

Loprais se zkraje Rallye Dakar dostal na třetí příčku. Jeho páteř ale měla namále

Pisco
Aktualizováno

Pilot kamiónu tatra Aleš Loprais zajel v úvodní etapě z Limy do Piska třetí nejrychlejší čas. V etapě, která měřila celkem 263 kilometrů, byl z kamiónů nejlepší Nizozemec Gérard De Rooy, na kterého Loprais ztrácí 25 vteřin.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Španělský jezdec Carlos Sainz na Rallye Dakar 2013

Článek

Loprais na trase mezi městy Lima a Pisco hned otestoval i svá záda a obratle, které si vážně poranil při loňské nehodě. „Na nejzajímavějším místě i momentu etapy, a to na patnáctimetrovém skoku, kdy celá tatra vylétla do výšky přes dva metry. Páteř se ozvala, ale vše drží a funguje, jak má. Byla to fakt skvělá prověrka hned na úvod," uvedl Loprais v tiskové zprávě.

Synovec šestinásobného šampiona Dakaru Karla Lopraise před šesti lety skončil ještě v Africe na konečném třetím místě, ze čtyř ročníků po přeložení soutěže do Jižní Ameriky však ani jednou do cíle nedojel. Za hlavní soupeře považuje Rusy na kamazech a právě De Rooye.

Zmátlo ho nové řazení

Po úvodní etapě si brzy třiatřicetiletý Loprais vyčítal školáckou chybu, kdy na duně nebyl schopen přeřadit. „Těsně před naloděním jsme ještě upravovali systém řazení, aby mě z něj tak nebolela ruka jako v minulosti. Je to choulostivá věc, během běžné etapy na Dakaru zařadím snad tisíckrát. Nicméně jsem se lidově řečeno zapomněl a nový systém řazení mě zmátl. Ztratili jsme dle mého odhadu tak 15 sekund, ale pak jsme jeli na hranici možností auta a velkou část ztráty dohnali," popsal.

Martin Kolomý, obhájce loňského sedmého místa, začal Dakar osmou příčkou, zbývající Češi se seřadili od 11. do 31. místa. Motocyklista David Pabiška je třiaosmdesátý a Jan Veselý v závěru první stovky. Motocykly vede Chilan Francisco Lopez, kategorii automobilů bývalý dakarský šampión i mistr světa v rallye Španěl Carlos Sainz.

Dnes čeká posádky 242 měřených km z celkové porce téměř osmi a půl tisíce kilometrů.

Rallye Dakar - 1. etapa: Lima - Pisco (263 km/13 km rychlostní zkouška):
Automobily:
1. Sainz, Gottschalk (Šp., Něm./Buggy) 7:40
2. Álvarez, Graue (Arg./Toyota) -8
3. Chicherit, Garcin (Fr./SMG) -10.
Motocykly:
1. Lopez (Chile/KTM) 7:51
2. Verhoeven (Niz./Yamaha) -1
3. Quintanilla (Chile/Honda) -5
...83. Pabiška -2:05
97. Veselý (oba ČR/Yamaha) -2:27.
Kamiony:
1. De Rooy 8:46
2. Stacey (oba Niz./Iveco) -16
3. Loprais -25
...8. Kolomý (oba ČR/Tatra) -59
11. Valtr (ČR/Liaz) -1:09
20. Vrátný (ČR/Tatra) -2:07
24. Spáčil -2:36
31. Vildman (oba ČR/Liaz) -4:15.

Reklama