Hlavní obsah

VIDEO: Loprais nabral kvůli technickým problémům obrovskou ztrátu a na Dakaru ztratil vedení

Aktualizováno

Aleš Loprais nabral v 5. etapě Rallye Dakar kvůli technickýmm problémům bezmála dvouhodinovou ztrátu a přišel o průběžné vedení v kategorii kamiónů. Jeho tatra zůstala stát zhruba dvacet kilometrů před cílem měřeného úseku a v závodě pokračuje jen díky pomoci soupeřů. V průběžném pořadí klesl Loprais na osmé místo, na vedoucího Nizozemce Gérarda de Rooye ztrácí 1:54:25 hod. Nejlepší z českých posádek kamiónů byl ve středu Martin Kolomý s tatrou na šestém místě, celkově mu patří čtvrtá příčka.

Lopraise zastavil na Dakaru defekt baterieVideo: Loprais.cz

 
Článek
Fotogalerie

"Dnešek pro nás nebyl úplně nejšťastnější. Odešla nám baterie, která byla úplně nová, ale i to se na Dakaru stává. Banální záležitost, ale to auto je na ní prostě závislé," uvedl Loprais na Facebooku. "Nešel nám pohon 4x4, chlazení, auto nestartovalo, došlo tam ještě k nějakému zkratu," dodal.

Problémům, které jej postihly, šlo prý jen těžko zabránit. "Bohužel elektronika a elektrická kabeláž vozu jsou jedny z nejhorších závad, které nás mohly vůbec potkat. Holt to je Dakar. Slyšeli jsme, že původní informace zněla defekt, ale tak to není. Jen ta smolná elektrika," uvedl pilot Instaforex Loprais týmu v oficiální zprávě.

Spáčil zkusil podat pomocnou ruku

Do cíle se dostal jen díky pomoci soupeřů. Tým původně zveřejnil informaci, že Lopraise do cíle dotáhl krajan Marek Spáčil, po několika hodinách ji ale vyvrátil. "Je pravda, že Marek Spáčil u nás zastavil a zkusil jednou škubnout, ale pak hned odjel. Zachránila nás jiná německá posádka Monster BMW na MANu, jména bohužel nevíme," uvedl Loprais, podle kterého se na druhý pokus podařilo jeho tatru 'škubnutími' nastartovat.

Synovec legendy dakarské rallye Karla Lopraise ve středečních problémech přišel o vedoucí pozici. "Nechali jsme tam téměř dvě hodiny. Zkusíme ještě zabojovat, ale realita je taková, že na pódium už to prostě není. Stáhnout dvě hodiny v dnešní konkurenci na Dakaru je téměř nemožné. Budeme ale bojovat, nic není ztraceno," konstatoval jezdec, který ve čtvrtek slaví 33. narozeniny.

Po přejezdu účastníků rallye z Peru do Chile udržel vedení v kategorii motocyklů Francouz Olivier Pain, ale jeho krajan David Casteu snížil po prvenství v etapě odstup na minutu a čtvrt. Davidu Pabiškovi patří 44. místo.

Peterhansel zvýšil náskok

Naopak mezi řidiči automobilů zvýšil desetinásobný dakarský šampión Stéphane Peterhansel náskok v čele průběžného pořadí na bezmála deset minut.

Do páté etapy už neodstartoval český motocyklista Jan Veselý, který v úterý poničil stroj, na měřeném úseku neprojel dva kontrolní body a ztratil více než pět a půl hodiny. Podle webu bikeracing.cz stál Veselý kvůli prasklé cívce několik hodin v poušti, než ho zapřáhl Tomáš Vrátný na lano za svou tatru.

"Honza v jednom místě spadl, a než si toho Tomáš Vrátný všiml, tak ujel několik set metrů. Výsledkem je totálně zničený stroj, ze kterého byly doslova vyrvané všechny přídavné komponenty, ale i chladič, nádrže a kapotáž," uvedl web. Veselý sice v noci dokázal motocykl opravit, ale jury ho kvůli neprojetým kontrolním bodům na start další etapy nepustila.

Valtr předčasně skončil

Kvůli poruše motoru v soutěži podle České televize skončil i Jaroslav Valtr s kamiónem Liaz, jemuž v průběžném pořadí patřilo desáté místo. "Je to špatná situace. Jarda jel výborně a autu po stránce poškození nic nebylo, ani ho neškrábl," uvedl šéf týmu KM Racing Martin Macík.

Příčiny poruchy motoru tým momentálně nezná. "Provedli jsme preventivní výměnu turba, wastegate, vstřikování, nic neodhalilo příčinu. Vše jsme konzultovali i s českým zastoupením Deutzu, ani to nepomohlo. Motor byl na podzim po generálce, ještě těsně před odjezdem dostal nové hlavy válců i vstřikovací jednotky. Nic jsme nepodcenili, nešlo udělat pro jeho přípravu víc," dodal Macík.

Rallye Dakar - 5. etapa:
Arequipa - Arica (411 km/136 km rychlostní zkouška - motocykly, 509 km/172 km - auta):
Automobily:
1. Roma, Périn (Šp., Fr./Mini) 1:49:40
2. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) -1:23
3. Gordon, Walch (USA/Hummer) -1:41.
Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret 10:55:32
2. Attíja, Cruz (Kat., Šp./Buggy) -9:54
3. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm./Toyota) -33:50.
Motocykly:
1. Casteu 1:39:42
2. Pain (oba Fr./Yamaha) -1:09
3. Pedrero (Šp./KTM) -2:58
...66. Pabiška (ČR/Yamaha) -46:58.
Průběžné pořadí:
1. Pain 11:51:29
2. Casteu -1:15
3. Despres (Fr./KTM) -6:07
...45. Pabiška -2:37:51.
Kamióny:
1. Stacey (Niz./Iveco) 2:07:34
2. Nikolajev (Rus./Kamaz) -1:53
3. De Rooy (Niz./Iveco) -2:32
...6. Kolomý (ČR/Tatra) -3:54
20. Vildman (ČR/Liaz) -27:03
22. Vrátný (ČR/Tatra) -27:53
26. Spáčil (ČR/Liaz) -42:12
62. Loprais (ČR/Tatra) - 1:57:53.
Průběžné pořadí:
1. De Rooy 13:04:43
2. Nikolajev -5:33
3. Mardějev (Rus./Kamaz) -17:06
4. Kolomý -31:18
...8. Loprais -1:54:25
16. Spáčil -3:09:00
18. Vildman -3:26:51
22. Vrátný -4:37:54.

Reklama

Související témata: