Hlavní obsah

Po nadvládě rekordmana Loeba dostane MS v rallye nový náboj

Zatímco v posledních letech se z mistrovství světa v rallye stala díky suverénní nadvládě Francouze Sébastiena Loeba jednostranná záležitost, nadcházející sezóna, kterou 15. ledna zahájí Rallye Monte Carlo, bude mít nový náboj. Devítinásobný šampión a držitel prakticky všech rekordů Loeb se totiž zúčastní jen čtyř závodů z třináctidílného seriálu. Jeho nástupce bude znám nejpozději v polovině listopadu po závěrečné Britské rallye.

Foto: Sport.cz

Sébastien Loeb se zúčastní jen čtyř závodů ze třinácti.

Článek

V předchozím ročníku vyhrál francouzský jezdec Citroënu se svým monackým spolujezdcem Danielem Elenou devět z 13 závodů a s předstihem si zajistil devátý triumf v řadě. "Získat titul podruhé za sebou doma je neuvěřitelná věc. Lepší scénář si nelze představit. Ve Francii je jedinečná atmosféra," radoval se Loeb, za nímž skončil s velkým odstupem jeho stájový kolega Fin Mikko Hirvonen.

Jediný český zástupce v seriálu MS Martin Prokop obsadil s vozem Ford Fiesta konečné deváté místo, čímž o jedinou příčku zaostal za dosavadním nejlepším českým výsledkem, o nějž se v roce 2005 postaral Roman Kresta. Čtvrtým místem z Argentinské rallye Prokop navíc překonal dílčí maxima Kresty a Jana Kopeckého.

Šampionát v rallye pořádá Mezinárodní automobilová federace FIA od roku 1973. V úvodních šesti letech byly vypsány jen soutěže značek, přičemž tomuto období vládla automobilka Lancia. První MS, kdy byl vyhlášen i individuální vítěz, se konalo v roce 1979 a vyhrál ho Švéd Björn Waldegaard s fordem.

Polovina 80. let přinesla nástup Fina Juhy Kankkunena, který se v období 1986 až 1993 stal čtyřikrát mistrem světa s třemi různými značkami. Na sklonku tisíciletí ho dokázal napodobit jeho krajan Tommi Mäkinen, jenž v letech 1996 až 1999 vybojoval s vozem Mitsubishi Lancer čtyři tituly v řadě.

Historickému pořadí vévodí Lancia

Historickému pořadí konstruktérů vévodí Lancia s deseti primáty, suverén posledních sezón Citroën však ztrácí již jen dva tituly. V letech 1999 až 2005 působil v nejvyšší kategorii MS s roční přestávkou i český tým Škoda Motorsport, jehož nejlepším dílčím výsledkem bylo třetí místo Němce Armina Schwarze na Safari Rallye 2001. Letos se do šampionátu po dlouhé době vrátí Volkswagen, do jehož koncernu Škoda patří.

Reklama

Související témata: