Hlavní obsah

Attíjův výpadek přiblížil Peterhanselovi 11. triumf na Dakaru

Córdoba

Rekordman Rallye Dakar Stéphane Peterhansel se výrazně přiblížil k jedenáctému vítězství v soutěži. Po deváté etapě, v níž dojel druhý za Španělem Joanem Romou, získal francouzský jezdec s vozem Mini v čele průběžného pořadí už téměř padesátiminutový náskok. Pomohly mu k tomu potíže jeho velkého rivala Násira Attíji.

Foto: Franck Fife, Reuters

Francouz Stéphane Peterhansel.

Článek

Katarského závodníka, který po osmi etapách ztrácel na Peterhansela jen 3:14 minuty, vyřadily z boje o celkové prvenství opakované technické problémy na trati do Córdoby. Místo vítěze Dakaru z roku 2011 se stal nejbližším Peterhanselovým pronásledovatele Jihoafričan Giniel Devilliers.

Kráva mu vykloubila rameno

Noční můrou se stala devátá etapa pro dosavadní lídra soutěže motocyklů Davida Casteua. Francouzský jezdec si nejprve při srážce s krávou vykloubil rameno a poškodil stroj. Pak ho navíc 15 km před cílem postihly technické potíže a nabral více než dvouhodinovou ztrátu na vítěze etapy krajana Cyrila Desprese. V průběžném pořadí spadl Casteu na 21. příčku. Novým vedoucím mužem se stal Portugalec Ruben Faria, jenž má k dobru přes pět minu na Desprese.

Mezi kamióny, které absolvovaly o polovinu kratší rychlostní zkoušku, si dojel po páté vítězství v kariéře Aleš Loprais s tatrou. Při prvním letošním triumf porazil druhého Nizozemce Pietera Versluise o sedm sekund. Martin Kolomý skončil v pondělí čtvrtý a posunul se o jednu příčku na druhé místo průběžného pořadí. Na nového lídra soutěže Rusa Eduarda Nikolajeva s kamazem ztrácí necelých 18 minut.

Dnes je na programu desátá etapa z Córdoby do La Rioja, rychlostní zkouška měří 353 km.

Reklama

Související témata: