Hlavní obsah

VIDEO: Fenomenální Loeb přilákal v knížectví k trati desetitisíce fanoušků

Praha

Devítinásobný mistr světa Francouz Sébastien Loeb sice pojede v letošní sezóně jen čtyři vybrané podniky mistrovství světa v automobilových soutěžích a nebude usilovat o desátý titul v řadě, na popularitě mu ovšem tento fakt nijak neubral. Při Rallye Monte Carlo 2013 přilákalo jeho umění k trati desetitisíce fanoušků. Odměnil se jim stylově: vítězstvím.

Sébastien Loeb v Monte Carlu pokořil všechny protivníky a přilákal tisícovky diváků.

 
Článek
Fotogalerie

Úvodní podnik nového ročníku mistrovství světa byl unikátní hned v několika směrech. Po dlouhých letech dorazil Sébastien Loeb k prvnímu závodu seriálu nikoliv jako největší favorit na králoskou korunu v celém šampionátu, ale jen s touhou uspět v jednotlivém klání. Byl nejrychlejší v osmi ze šestnácti měřených úseků a zaslouženě slavil sedmasedmdesáté vítězství kariéry.

Debut v novodobé éře mistrovství světa absolvoval tým Volkswagen. Fin Jari Matti Latvala se cíle nedočkal po havárii během sobotní etapy, jeho týmový kolega Francouz Sébastien Ogier označil druhé místo za fenomenálním Loebem za vítězství.

Jediný český zástupce v elitní kategorii Martin Prokop s navigátorem Michalem Ernstem slavil senzační sedmé místo. "Je to pro nás po celé náročné soutěži neuvěřitelný výsledek. Etapy předcházející sobotní pro nás byly občas frustrující, ale vydrželi jsme a to je právě krása rallye sportu. Možná si někdo pomyslí, že jsme v sobotu jeli, jak se říká „na hyenu". No jasně, jeli, ale musel jsem si Monte odřídit, Michal odnavigovat a mechanici v zimě a vlhku odmakat. Také jsme si zažili pár krizovek, ale ustáli to. A hlavně, kdybych jel stylem věnec nebo kotrmelec, jako někteří kluci v sobotu, tak dosud lovím s baterkou po lese kousky z auta," hodnotil rallye Prokop.

Triumf v nově zavedené třídě WRC2 slavil při debutu v Monte Carlu Němec Sepp Wiegand se Škodou Fabia S2000. Jeho týmový kolega ze Škody Motorsport Fin Esapekka Lappi po triumfu v první rychlostní zkoušce následně narazil do skály a z rallye musel odstoupit.

Reklama

Související témata: