Hlavní obsah

Ženské trápení za Polárním kruhem. Není si kam odskočit, stýská si navigátorka Řiháková

Rovaniemi/Praha

Vedle Vojtěcha Štajfa usedne Petra Řiháková na Arctic rallye jako navigátorka už podruhé. Loni oba sbírali za Polárním kruhem zkušenosti, letos chtějí se Subaru WRX STI ve výsledkové listině výš, třetí desítka v absolutním pořadí jim nestačí.

Foto: František Dušek

Vojtěch Štajf (vlevo) s navigátorkou Petrou Řihákovou.

Článek

„Máme zkušenosti z loňska a ty se nesmírně hodí. Už jsme se o tom přesvědčili v tréninku," říkala ochotně do telefonu z finského Rovaniemi. „Vím, jak se obléct, aby mi nebyla zima v autě hlavně při dlouhých přejezdech. Auto je maximálně odlehčené, žádné tepelné izolace nemá, takže do něj fouká," přiznala zkušená navigátorka, která zaskakuje za Marcelu Ehlovou, která se zranila na Jänner Rallye při havárii s Petrem Kačírkem.

Na trati je ale na rozdíl od českých rallye minimum orientačních bodů... „Skoro žádné. To je problém. Našli jsme v podstatě na 240 kilometrech jediný. Je to větev stromu, která visí nad tratí. Snad ji někdo do pátečního startu neuřízne. Jinak lesy nebo bílé pláně. Není čeho se chytit. Auto je na sněhu stále v pohybu do stran, občas lízne sněhovou bariéru, pak je problém, kdy diktovat další začátku," dodala.

Široko daleko jen sníh...

S těmi bílými pláněmi je spojen jeden čistě prozaický problém. „Desítky kilometrů nikde žádné vesnice, natož motoresty. Benzínových pump je také málo. Když musím a Vojta mi zastaví, je kolem jen bílo. A v patnáctistupňovém mrazu venku to je utrpení. Však mě ženy chápou," přiznala Řiháková s úsměvem.

Ve Finsku se jí ale líbí. „Je to jiné, než doma, kde známe každou soutěž, každý kámen. Tady je třeba při krátké procházce ve volnu pořád co objevovat. Ale nějaký bujarý večerní život tu nelze očekávat. Je to romantika, exotika i adrenalin," říkala spokojeně.

Obavu z havárie nemá, ale... „S Vojtou jsme sehraní. Letos je ale méně sněhu, bariéry kolem propluhované, cesty jsou nízké a ve vyšší rychlosti je snadno prorazíte nebo dokonce přeskočíte. Což o to, na sněhové pláni to jde, v lese by to bylo horší. Ale hlavně, než přijede pomoc, může to trvat i tři hodiny. I když máme polární oblečení a vyhřívané boty, nevím, jestli by mě nedovezli jako krychli ledu," dodala zkušená navigátorka Petra Řiháková s lehkou nadsázkou.

Reklama