Hlavní obsah

Štajfa zradil za polárním kruhem motor

Rovaniemi/Praha

Posádka Vojtěch Štajf - Petra Řiháková nedokončila Arctic Rallye, která se jela za polárním kruhem ve finském Laponsku. V sobotu dvě rychlostní zkoušky před cílem praskla ojnice motoru v jejich Subaru WRX STI. „Hrozná smůla. Přitom motor měl najeto jen 500 kilometrů,“ posteskl si do telefonu Vojtěch Štajf. Arctic Rallye vyhrála finská posádka Andreas Mikkelsen - Mikko Markkula se Škodou Fabií S2000.

Foto: František Dušek

Vojtěch Štajf (vlevo) s navigátorkou Petrou Řihákovou.

Článek

„Zatímco loni se nám tady vcelku dařilo, letos nás potkala velká smůla. Už v pátek nás potkal defekt, který nás srazil v pořadí hodně hluboko. V sobotu se motor zastavil dvě rychlostní zkoušky před cílem. Praskla ojnice, což je velký problém. Motor se nám porouchal už předtím u tréninkového auta. Příští týden nás čeká v Lotyšsku další podnik mistrovství Evropy, takže musíme vyřešit dovoz nového motoru,“ konstatoval Štajf.

Ukrajinská kráska na střeše

Už po dvou rychlostních zkouškách skončila Arctic Rallye pro ukrajinskou modelku Inessu Tuškanovovou s mitsubishi. „Startovali jsme hned za ní. Nebýt našich fanoušků, tak jsme do ní i nabourali, protože její auto leželo na střeše za zatáčkou. Když jsme zastavili, už se škrábala ven,“ popsal dramatickou událost Štajf. „Nás dostihla smůla o něco později, když jsme prorazili pneumatiku,“ dodal.

Udivilo ho, jak poněkud laxně přistupovali finští pořadatelé k haváriím, kterých byl bezpočet. „U nás se převrátí jedno auto a rychlostní zkouška se zruší. Tady jsme viděli mimo trať v jedné zkoušce dokonce dvanáct vozů, a jelo se dál. Tuškanovová měla jen před autem výstražný trojúhelník. Nic víc... Radiové body, které u nás musí být každých pět kilometrů, tady byly čtyři na třiceti kilometrech... Inu, jiná země, jiný mrav. Hlavně když finská policie neustále kontrolovala naše fanoušky, kteří fandili hlasitě, a proto byli podezřelí, že jsou opilí. Nebyli,“ kroutil hlavou český pilot.

Nový agregát vyjede z Prahy

Porouchaný motor dělá Štajfovi velké starosti. „Příští víkend nás čeká Lotyšská rallye, která je pro nás velmi důležitá. Do Rovaniemi to je z Prahy po ose 2500 kilometrů, do Rigy asi patnáct set kilometrů. Domluvili jsme se s finskými přáteli, že už v Rovaniemi vymontují motor a vyrazí směrem Lotyšsko. Z Prahy vyjede ještě o víkendu další auto s novým motorem a někdy v úterý by se měli potkat,“ popsal logistický zádrhel Štajf.

Sám odletí z Finska do Prahy a v úterý přeletí do Lotyšska. „Tam si půjčíme auto na trénink. Kluci snad do čtvrteční přejímky dají auto dohromady. Nejde totiž jen o výměnu motoru, ale i vyladění a nastavení. Pro mne je to další výzva, i když si umím představit lepší,“ rozloučil se Vojtěch Štajf, který i v Lotyšsku pojede s navigátorkou Petrou Řihákovou.

Reklama