Hlavní obsah

Škoda angažovala také Paasonena, Tuohina a Bengua

MLADÁ BOLESLAV

V příštím ročníku mistrovství světa v rallye budou hájit barvy továrního týmu Škoda Motorsport nejméně čtyři jezdci. Vedle jedničky týmu Armina Schwarze se budou ve druhém voze střídat Fin Jani Paasonen, jeho krajan Janne Tuohino a Alexandre Bengue z Francie. Do některých soutěží mladoboleslavský tým nasadí i tři vozy.

Foto: škoda Motorsport/Ralph Hardwick

Vedle Armina Schwarze Škoda angažovala pro příští sezónu další tři piloty.

Článek

Škoda se v příští sezóně vrátí do vrcholného seriálu automobilových soutěží po roční pauze. letos se její vozy účastnily jen vybraných dílů.

Složení týmu se tak obešlo bez velkého překvapení. Již dříve totiž bylo jasné, že Schwarz, který měl jako jediný s týmem platnou smlouvu z minulosti, bude jedničkou a pojede všech šestnáct soutěží mistrovství světa. "Věříme, že Armin zúročí své mnohaleté zkušenosti při vývoji Fabie WRC a vnese do týmu potřebnou stabilitu," řekl vedoucí týmu Martin Mühlmeier v oficiální tiskové zprávě.

Celkově je podle Mühlmeiera sestava ideální směsí mládí a zkušeností. "Je to strategie, která se v minulosti jiným týmům vyplatila, a my věříme, že i pro nás bude v příští sezóně stejně dobrá," tvrdil vedoucí týmu.

Některé podniky dokonce odjedou tři fabie. "Ve vybraných soutěžích nasadíme i třetí vůz," potvrdil tiskový mluvčí týmu Roman Meliška. V této souvislosti se jako o dalších pilotech hovoří nejčastěji o úřadujícím českém mistru Janu Kopeckém a Mattiasi Ekströmovi ze Švédska, který v letošní sezóně vyhrál prestižní německý okruhový seriál DTM.

Finové na šotolině, Bengue na asfaltu

Způsob rozdělení startů mezi další trojici pilotů ve druhém vozu není znám. Finové by však měli startovat na šotolinových soutěžích, Bengue na asfaltu. V lednové Rallye Monte Carlo, která sezonu 2005 tradičně otevře, se vedle Schwarze představí osmadvacetiletý Bengue.

Z pohledu Škody je neznámější novou tváří v týmu Paasonen, který se na letošní Finské rallye postaral šestým místem o nejlepší výsledek mladoboleslavské automobilky v šampionátu. S fabií WRC startoval i ve Velké Británii. Jinak se pravidelně účastnil MS s produkčním mitsubishi, se kterým obsadil celkově třetí místo.

Řadu startů ve světovém šampionátu má za sebou i Tuohino, který letos usedal příležitostně do továrního fordu a v celkovém individuálním hodnocení seriálu skončil devátý. Nejvíce se mu dařilo ve Švédsku, kdy skončil čtvrtý.

Nejméně zkušený tak je Bengue. Loňský francouzský mistr, který letos svůj domácí titul neobhájil, má v kolonce největších úspěchů zaznamenáno letošní desáté místo v Německu s peugeotem.

Reklama

Související témata: