Hlavní obsah

Kopecký nepojede české rallye

PRAHA

Jan Kopecký nebude v příštím roce obhajovat titul mistra České republiky v rallye. Dvaadvacetiletý pilot, který bude v nadcházející sezóně startovat v několika soutěžích světového šampionátu za tovární tým Škoda Motorsport, totiž chce získávat zkušenosti na zahraničních tratích.

Foto: PRÁVO/ARCHIV

Jan Kopecký

Článek

"Osobně bych v domácím mistrovství již nechtěl startovat. Získali jsme titul, což je nejvíce, co tady šlo, a na obhajobu mám ještě dost času. Můžeme se o to snažit například, až nám bude pětatřicet. Teď je mým cílem jít ven a získávat zkušenosti tam," řekl Kopecký.

Vedle startů v MS by se český pilot nebránil ani evropskému šampionátu. "Evropa je jednou z možných variant, ale já bych chtěl jet hlavně mistrovství světa třeba i s produkčním vozem," uvedl Kopecký, který se ale musí vyrovnat i se složitějšími podmínkami startů v MS. Do soutěží, v nichž budou startovat vozy třídy S1600, totiž produkční 'enková' auta nesmějí. "O to je to složitější," poznamenal.

Samostatnou kapitolou jsou jeho starty v MS v továrním týmu Škody. Mladoboleslavská stáj Kopeckého nasazení oficiálně potvrdila ve středu. "Je to pro mě obrovská příležitost, za kterou všem děkuji. Nic bližšího ale zatím nevím. Vše je v jednání," tvrdil Kopecký, který s Fabií WRC startoval i na letošní Katalánské rallye.

Podle neoficiálních informací by se měl představit na několika asfaltových rallye v druhé polovině sezóny. Sám jezdec k tomu ale nic říci nechtěl. "Nevím, o čem se mluví. Konkrétně se vše bude teprve upřesňovat," pokrčil rameny Kopecký.

Přestože nebude obhajovat český titul, fanoušci by jej v několika vybraných rallye nakonec vidět mohli. Vedle mladoboleslavské Bohemia rallye, kde by mohl teoreticky hájit barvy továrního týmu Škoda jako v minulých ročnících, by se mohl v rámci testování představit již na lednové Jänner rallye, která český šampionát zahájí. Tato soutěž se ale pojede v sousedním Rakousku.

Nejpopulárnějším soutěžákem opět Kresta

Ani mistrovský titul nepomohl Kopeckému, aby z trůnu pro nejpopulárnějšího soutěžáka sesadil Romana Krestu. Tomu se sice letošní sezóna výsledkově úplně nevydařila, o podporu příznivců ale osmadvacetiletý jezdec nepřišel a zvítězil ve druhém ročníku ankety o nejlepšího Soutěžního jezdce roku 2004. Krestův navigátor Jan Tománek navíc vyhrál v kategorii Spolujezdec roku.

Kresta se podařilo obhájit prvenství, Kopeckého porazil od 39 hlasů. Obdobná situace byla i mezi spolujezdci, kde o prvenství bojovali navigátoři nejlepší dvojice pilotů. I zde nakonec fanoušci upřednostnili Krestovu posádku a z vítězství se radoval Tománek před Filipem Schovánkem.

"Jsem samozřejmě rád, že jsem vyhrál, ale hlavně mě těší, že se na spolujezdce nezapomnělo a že si fanoušci našli chvilku, aby pro nás hlasovali," ocenil Tománek novinku.

Soutěžní jezdec roku
1. Roman Kresta523 hlasů
2. Jan Kopecký484
3. Milan Kneifel202
4. Václav Pech120
5. Emil Triner82
Spolujezdec roku
1. Jan Tománek425
2. Filip Schovánek392
3. Petr Uhel262
4. Jaroslav Blažek134
5. Jana Pluhařová131

Reklama

Související témata: