Hlavní obsah

Roman Kresta chce využít životní šanci

PRAHA

Automobilový závodník Roman Kresta prožívá hektické období, přesto je naprosto spokojený a šťastný. Jeden z nejlepších český rallyeových jezdců se stal dvojkou továrního týmu Ford pro příští ročník mistrovství světa a v následujícím roce jej čeká start ve všech šestnácti podnicích seriálu. Zpráva o Krestově angažmá přišla jako blesk z čistého nebe v minulém týdnu.

Foto: eWRC.cz/Petr Sagner

Roman Kresta

Článek

V pondělí v noci se rodák z Trnavy na Zlínsku vrátil z prvního seznamovacího testu ve Švédsku. "Hektické dny pokračují i po návratu a budou pokračovat i v příštích dnech. To k tomu ale patří, protože se nám podařilo něco, v co jsem ve skrytu duše doufal, že se podaří," řekl osmadvacetiletý Kresta.

O víkendu absolvoval několik stovek kilometrů s vozem Ford Focus WRC RS, se kterým bude jezdit a měl pro něj jen slova chvály. Ocitl se v docela známém prostředí, neboť s focusem soukromého týmu letos startoval například na Bohemia rallye a v Řecku na Rallye Akropolis. "Určitě mi tyto zkušenosti pomohly. Řada věcí se ovládá podobně a filosofie nastavení je podobná," uvedl dvojnásobný český šampión.

Přesto si musel zvykat na chování továrního auta. Žádný soukromý tým totiž nedokáže potenciál vozu využít na maximum. "Chování je diametrálně odlišné, na vše musím zapomenout, odjet s tímto autem co nejvíce kilometrů a přizpůsobit se mu," řekl Kresta, který současný stav stále označuje jako seznamovací.

Kresta si mezi elitou užívá

Do startu nové sezóny, který obstará tradičně Rallye Monte Carlo v druhé polovině ledna, zbývá již jen několik týdnů a Kresta si užívá fakt, že se dostal do elitní skupiny jezdců. "Mám nejlepší auto, jaké jsem mohl v mistrovství světa mít a jsem v nejlepším týmu. Myslím, že to je nejlepší základ," radoval se.

I díky tomu si sám stanovil vysoké cíle. "Výsledky a představy jsou přizpůsobené tomu všemu. Mám celou sezónu před sebou a jsem naprosto v klidu. Proto bych si přál, abych jezdil do první pětky. Auto na to stoprocentně má," řekl jasně Kresta.

Narozdíl od minulých let má před sezónou i řadu jistot. Nemusí se tak starat o to, co bude za několik týdnů a osobně se angažovat v hledání finančních prostředků. "Shánět peníze se budou i během sezóny. Faktem ale je, že tahle starost mi osobně odpadne," přiznal jezdec, jemuž angažmá u Fordu umožnila čerstvá spolupráce s manažerem Antonínem Charouzem a jeho agenturou BPA.

Podpora fanoušků pomáhá

I tato skutečnost by mu měla v závodě pomoci. "Pro každého jezdce je obrovská úleva, když má plán na rok dopředu. Vše z něj spadne. Já mám nyní myšlenky na Monte Carlo, Švédsko a Mexiko, na první tři podniky seriálu. Chci se maximálně připravit po všech stránkách. Tak abych zužitkoval šanci, kterou jsem dostal," uvedl dvojnásobný vítěz ankety o nejlepšího soutěžního jezdce roku v České republice.

Pomáhá mu i velká přízeň fanoušků, kteří dokonce přispívají prostřednictvím speciálního webu na jeho sportovní činnost. Na tratích rychlostních zkoušek ho to prý svazovat nebude. "Mám dostatek zkušeností, abych se s tím vyrovnal. Člověk to vnímá, potěší ho to. Spíše mě to ale příznivě motivuje," podotkl Kresta.

S Fordem podepsal roční smlouvu, spolupráce by však mohla být i delší. Kontrakt totiž obsahuje opci na následné tři roky. "Pokud se mi bude dařit a přesvědčím vedení a pana Wilsona (šéf týmu), že patřím do takového továrního týmu, tak výhled je opravdu dlouhodobý," řekl Kresta.

Reklama

Související témata: