Hlavní obsah

Úvodní Jänner rallye i s Kopeckým

PRAHA

Už podruhé začne mistrovství České republiky v automobilových soutěžích v Rakousku. Jänner rallye v okolí Freistadtu, první soutěž nově již devítidílného šampionátu, je připravena na 6. až 8. ledna a dosud se přihlásilo více než 140 jezdců. Na startovní listině je pět vozů specifikace WRC a 56 českých posádek.

Foto: PRÁVO/ARCHIV

Jan Kopecký se při Jänner rallye představí v kategorii produkčních vozů.

Článek

Úřadující mistr republiky Jan Kopecký, který byl loni v Rakousku druhý, a obhájce třetí pozice Václav Pech junior zkusí vrátit loňskou porážku domácímu Raimundu Baumschlagerovi. "Já to beru hlavně jako přípravu na mistrovství světa," řekl na tiskové konferenci Kopecký, který se představí v kategorii produkčních vozů s mitsubishi.

Jeho šance na obhájení loňského výsledku se tak kvůli tomu, že neusedne do speciálu WRC, podstatně snížila. "Tento závod bereme hlavně jako test nového auta, se kterým bych chtěl startovat i v mistrovství světa," řekl Kopecký, jenž se v MS představí v několika rallye i se Škodou Fabia WRC.

Pojedou i bratři Vojtěchovi

Se startovním číslem 1 na svém peugeotu 206 WRC pojede Štěpán Vojtěch, jenž loni se svým bratrem Tomášem nestartoval. "Doufám, že tam nebudu nikomu překážet," smál se mladší z bratrů. Jejich tým TRW Rally Sport loni v Rakousku byl, ale neměl připravená auta na sníh. "Mohl by napadnout, abychom se na ty drahé věci, co jsme koupili, nedívali v regálu," vtipkoval starší Tomáš Vojtěch.

Do vozu nejvyšší třídy by měli vedle bratrů Vojtěchů a Václava Pecha usednout také Emil Triner (Seat Cordoba) a Maďar Ferenc Kiss (Hyundai Accent).

Posádky z deseti zemí čeká až 890 kilometrů. Rychlostních zkoušek v okolí Freistadtu, vzdáleného od českých hranic čtyřicet kilometrů, bude dvacet o celkové délce 289 km. První vůz by měl být v cíli v sobotu 8. ledna po šestnácté hodině.

Jänner rallye bude v příští sezóně součástí tzv. zimního poháru, do kterého se budou vedle výsledků z Rakouska započítávat i časy z následující Rallye Šumava. Pro nejlepší posádku je připravena prémie 60000 eur.

Reklama

Související témata: