Hlavní obsah

Rallyeovému MS v Mexiku definitivně začíná éra po Loebovi

V rallyeovém mistrovství světa definitivně začíná éra po Sébastienu Loebovi. Devítinásobný šampión v letošním roce již o titul nebojuje, v Monte Carlu a ve Švédsku se ale ještě představil. V Mexiku, kde bude seriál od čtvrtka pokračovat, už ale bude chybět, definitivně tak vypukne boj o pozici Loebova nástupce.

Foto: Zdeněk Sluka

Finský pilot Mikko Hirvonen.

Článek

Aktuálně na tom je nejlépe jeho krajan a někdejší týmový kolega u Citroënu Sébastien Ogier, který hájí barvy nováčka v MS Volkswagenu. Ogier je po vítězství ve Švédsku v čele MS s náskokem tří bodů na Loeba, třetí je Nor Mads Östberg s fordem, který ztrácí už 22 bodů.

"Se vstupem do sezóny jsme samozřejmě spokojeni. Máme ale za sebou dvě atypické rallye, až teď na šotolině se ukáže, jak na tom jsme," uvedl Ogier opatrně v oficiální tiskové zprávě německé automobilky. "Máme před sebou ještě dlouhou cestu, ale můžeme být uvolnění. Ostatní týmy jsou pod větším tlakem než my," řekl Ogier.

O útoku na titul ještě francouzský pilot nechce mluvit. Hlavním cílem Volkswagenu pro letošní rok je získávat zkušenosti a vyhrát alespoň jeden závod, což už se Ogierovi podařilo. "Zatím máme za sebou jen dva z třinácti závodů, takže nevím, jak jsme dobří a jak je na tom naše polo na šotolině. Po závodech v Portugalsku a Argentině budeme vědět víc a třeba přehodnotíme naše cíle," uvedl Ogier.

Útok na čelo ohlásil Hirvonen

Útok na první místo ohlásil Fin Mikko Hirvonen, nástupce Loeba v pozici jedničky Citroënu. "Pro mě sezóna začíná vlastně až nyní. Aspoň teď máme velmi dobrou představu o všech našich soupeřích. Jedno je ale jasné, budeme muset bojovat naplno na každé rychlostní zkoušce a podávat samé bezchybné výkony, pokud chceme vyhrávat," podotkl Hirvonen.

Loeb ovládl Mexickou rallye v uplynulých šesti ročnících, kdy byla součástí MS. "Bez Séba to asi bude poněkud zvláštní podnik pro celý Citroën Racing. Opravdu to je úplně nový začátek pro WRC, ale co se mě týče, nemyslím si, že by to znamenalo nějaký zvýšený tlak. Moje práce je pokusit se o co nejlepší výsledek a pomoci Citroënu vyhrát," dodal Hirvonen, který je v průběžném pořadí MS šestý s dvanácti body.

Na startu i Prokop

Na startu bude i jediný český pravidelný účastník šampionátu Martin Prokop, jenž je v průběžném pořadí seriálu sedmý se ziskem dvanácti bodů za dvě sedmá místa. Jihlavský pilot již v Mexiku několikrát startoval, jeho nejlepším výsledkem je rovněž sedmá příčka z roku 2011.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 13 závodů):
1. Ogier (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 46 b.
2. Loeb (Fr./Citroën DS3 WRC) 43
3. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS WRC) 24
4. Sordo (Šp./Citroën DS3 WRC) 15
5. Latvala (Fin./Volkswagen Polo R WRC) 14
6. Hirvonen (Fin./Citroën DS3 WRC) 12
7. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS WRC) 12
Pořadí týmů:
1. Citroën Total I 57
2. Volkswagen Motorsport 55
3. M-Sport Ford 31
4. Citroën Total II 15
5. Lotos 12
6. Qatar WRT 10
7. Jipocar Czech National Team 8

Reklama

Související témata: