Hlavní obsah

Dvě hodiny zpoždění a Kresta mohl mít smůlu

PRAHA

Tři týdny už Roman Kresta ví, že je prvním českým soutěžním jezdcem, jemuž se podařilo získat místo v zahraničním továrním týmu. Spolu s navigátorem Janem Tománkem od té doby neměli příliš času na oddech, nová sezóna se otevře za měsíc a čerstvé posily Fordu musejí vstřebat mnoho nového. V úterý se o zkušenosti z uplynulých týdnů podělili na setkání s novináři.

Foto: pro Právo Zdeněk Sluka

Roman Kresta

Článek

Tiskové konference se vedle Kresty a Tománka zúčastnil i nový manažer zkušené dvojice Antonín Charouz, který přiblížil počátky spolupráce. "Byla to vlastně náhoda. Roman se na mě obrátil díky sbírce svých fanoušků se žádostí o pronájem Focusu WRC specifikace 2004 pro Rallye Monte Carlo," popsal první kontakt se svým chráněncem.

"Hovořil jsem o tom se šéfem týmu Ford Malcolmem Wilsonem, který mě posléze překvapil otázkou, proč by Roman nemohl ve Fordu jezdit nastálo. Netrvalo dlouho a dohoda byla na světě," dodal Charouz.

O uvolněné místo v týmu se podle Charouze zajímalo dalších šest jezdců. "Měli jsme obrovské štěstí. Ostatní zájemci na naší pozici dost útočili, zvlášť zástupci Španěla Soly byli hodně aktivní. Naštěstí jsme na konečné jednání přiletěli zhruba o dvě hodiny dřív a to možná rozhodlo, že jsme smlouvu s týmem podepsali právě my," dodal Charouz.

Krestovi se během krátké chvíle změnil život. Fanouškům, kteří pro něj sbírali peníze, slíbil, že vstoupí do světového šampionátu ve voze s tovární podporou. Že se stane členem továrního týmu, by jej ani ve snu nenapadlo.

"Ani poté, co jsme se dohodli, jsem tomu nemohl uvěřit. Jak se věci mají, jsem začal pořádně vnímat až poté, co jsem dva dny po podpisu smlouvy usedl do auta k prvním testům," uvedl osmadvacetiletý jezdec.

Ze školy do posilovny

Rodák z Trnavy na Zlínsku si od té doby příliš neoddychl, spolu s Tománkem jsou v jednom kole. Intenzivně pracují na angličtině, nezanedbávají ani fyzickou přípravu. To si vymínil sám Charouz. "Dal jsem oběma tvrdé podmínky, co se týče zvládnutí jazyka i fyzičky. Taky jsem si vymínil, aby strávili celý rok v Anglii," uvedl.

Rodiny si jich během příštího roku moc neužijí, na všech stranách prý ale panuje pochopení. "Manželkám je jasné, že je to životní šance," shrnul i za svého parťáka Kresta.

Sehraná dvojice bude podle všeho pobývat v sídle týmu v Cockermouthu, zhruba 200 kilometrů od Londýna. "Zatím se ale vše ještě dolaďuje," poznamenal Kresta. Za kanál vyrazí na začátku ledna, aby se stačili seznámit s vozem, který prošel úpravou podle parametrů posádky.

V polovině příštího měsíce oba čekají testy a 21. ledna se poprvé postaví v barvách týmu Ford na startovní rampu při úvodní rallye nového šampionátu v Monte Carlu.

Reklama

Související témata: