Hlavní obsah

Škoda pilovala na Monte Carlo a Švédsko

Nová sezóna mistrovství světa v rallye se v otevře v Monte Carlu už za měsíc a týmy jsou proto v jednom kole. Dvojblok testů na jihu Francie a severu Finska absolvoval v uplynulých týdnech před vstupem do kompletního seriálu i tým Škoda Motorsport. Příprava se soustředila na první dva podniky sezóny - Rallye Monte Carlo a Švédskou rallye.

Foto: Škoda Motorsport/Zdeněk Sluka

Tým Škoda Motorsport testoval před sezónou na severu Finska.

Článek

V Monte Carlu bude mladoboleslavský tým reprezentovat jednička týmu Armin Schwarz, jehož doplní Alex Bengue. Právě tato dvojice proto absolvovala přípravu ve Francii, kde tým nalezl obdobné podmínky, jaké může v úvodu sezóny čekat.

"Počasí bylo hodně proměnlivé, což je pro testy na Rallye Monte Carlo dobré. Nový, kompaktnější formát tratí soutěže nás připraví o další klasické úseky a nebezpečí jízdy po sněhu se sníží. Testy proběhly dobře a pokud budou podmínky příznivé, můžeme dosáhnout dobrého výsledku," je přesvědčen Schwarz.

Německý jezdec bude v příštím roce startovat s novým spolujezdcem, v jednom voze se sejde s Klausem Wichou, s nímž už absolvoval dvacet soutěží v první polovině 90. let.

Bengue v minulosti v Monte Carlu startoval s Peugeotem 106. "Tentokrát to bude hodně jiné. Vůz se velmi snadno ovládá, ale můj styl je méně agresivní než Arminův, takže budu muset pracovat na trochu jiném nastavení," přemítal Francouz, jehož ve středu čeká oslava devětadvacátin.

Ekström si zvykal

Ve Finsku pak testovali vlastnosti fabie na sněhu Janne Tuohino a Mattias Ekström. Dvojice týmových nováčků v únoru doplní Schwarze při Švédské rallye, do níž Škoda nasadí poprvé v sezóně tři vozy.

Tuohino byl s testy v domácím prostředí spokojený. "Najel jsem asi 320 kilometrů a na sněhu jsem měl dobrý pocit. Na Švédsko si hodně věřím. Hodilo by se ještě nějaké testování, ale i kdyby již nebylo, není to žádný velký problém," soudí devětadvacetiletý Fin.

Švéd Ekström letos ve Švédsku vyhrál třídu N, jinak se ale během sezóny soustředil především na okruhový šampionát DTM, který s týmem Audi vyhrál. "Byl to první opravdový test, nejel jsem ještě na sto procent. Soustředil jsem se pouze na řízení auta a snažil se sžít s jeho chováním," prohlásil po návratu z Finska šestadvacetiletý jezdec.

Rally Monte Carlo odstartuje novou sezónu mistrovství světa ve dnech 21. - 23. ledna, druhá v pořadí Švédská rallye se pojede ve dnech 11. - 13. února.

Reklama

Související témata: