Hlavní obsah

Nová Královna bude mezi kamióny bombou, slibuje Aleš Loprais

Frenštát pod Radhoštěm

Ve frenštátských dílnách rodinného týmu Lopraisů se pracuje naplno. V dubnu odtud vyjedou tři soutěžní kamióny Tatra. „Dva totožné s letošní Princeznou, která si vedla dobře na Rally Dakar, a bombou bude Královna. Dostala nový motor, takže spoustu věcí jsme museli předělat,“ říkal trochu tajemně český pilot Aleš Loprais.

Foto: loprais.cz

Aleš Loprais se svou tatrou na letošní Rally Dakar.

Článek

Už v průběhu Dakaru se pracovalo na dvojčeti letošní Princezny, který útočila na prvenství, ale zastavila ji porucha elektroniky. „Hned po návratu byla zrepasována. Důkladně jsme se zaměřili i na problém, který nás připravil o stupně vítězů. Máme teď k dispozici dvě totožná auta. Samozřejmě jsme na nich uplatnili i nejnovější poznatky, takže jsou lepší, než to, které letos závodilo v Jižní Americe,“ uvedl Loprais.

V březnu ale měla vyjet Královna 69, která vycházela z loni hodně rychlého Jamalu. „Výjezd jsme museli zpozdit, ale ten důvod byl vysoce pozitivní. Získali jsme nový motor, který má po všech stránkách vyšší parametry, než ty, které jsme měli dosud k dispozici. Daní za to byla výrazná změna koncepce převodovky, řazení a spousty dalších záležitostí. Máme ale výborný tým techniků a mechaniků, kteří zareagovali velice pružně. V podstatě už se dolaďuje a chystá nový design. Nechci v tuto chvíli říkat konkrétní datum, ale vyjet na první testy bychom měli v průběhu dubna. Bude to opravdová bomba mezi kamióny,“ slíbil Loprais.

Trénink v poušti

V těchto dnech se připravuje ve Spojených arabských emirátech, kde jezdí se závodní toyotou ve stopách tamní pouštní rally. „Jezdíme v osobácích, ale cílem této přípravy je oživení návyků a trénink jízdy v poušti, což se nám začátkem července hodí při Silk Way Rally v Rusku,“ vysvětlil Loprais, který ale není v SAE sám...

„Testuje nás tu víc. Chystáme totiž druhou posádku, ale zatím nechci říkat jména ani podrobnosti. Nic není definitivně ujednáno a nerad bych vypadal jako pohádkář. V podstatě chceme představit všechna tři auta i druhou posádku v jednom termínu na jedné akci,“ dodal.

Ruská soutěž, která je svým způsobem generálkou na Dakar, začíná 6. července v Moskvě a končí po šesti etapách a 3000 km speciálních rychlostních testů 13. července v Astrachani. „Zatím nejsem rozhodnutý, se kterým autem v Rusku pojedu, stejně tak není ještě jisté složení posádek. V každém případě usednu za volant tatry, která se v testech ukáže jako nejrychlejší,“ zdůraznil Aleš Loprais.

Reklama