Hlavní obsah

VIDEO: Loprais spojil síly s polabskými truckery. S výkonnější tatrou chce uspět na Dakaru i Hedvábné stezce

Frenštát pod Radhoštěm / Praha

Český pilot Aleš Loprais představil nový dakarský speciál, dlouho očekávanou Královnu 69. Jeho tým se navíc spojuje s aktuálně nejúspěšnější českou truckracingovou stájí MKR Technology. Společně chtějí dobýt slavný Dakar a před ním ruskou Silk Way Rallye.

Aleš Loprais představuje Královnu 69.Video: InstaForex Loprais Team

 
Článek

„Severočeský tým MKR Technology konstruktéra Maria Kresse nám na míru šije pohonnou jednotku. Jsem moc rád, že jsme po dvou letech navazování spolupráce nyní projekt pro naši královnu zrealizovali. Srdce vozidla je pro dálkové soutěže zásadním prvkem. Výkonově se tak posouváme do jiné dimenze našich největších soupeřů, jako jsou Kamaz nebo Iveco. Rovněž z hlediska životního prostředí je nový motor výrazně ekologičtější, což je na Dakaru stále více sledovaným aspektem," sdělil spokojeně Aleš Loprais.

Motor nové koncepce

Nová Lopraisova tatra z Frenštátu pod Radhoštěm nese jméno Queen 69 a vychází z typového označení Tatra Jamal. Královna, jak byla nová tatra pojmenována, je oproti předešlé generaci výkonnější a lehčí s důrazem na lepší aerodynamiku. Tento pouštní obr bude osazen zcela novým šestiválcovým agregátem MKR Powertrain Rally Edition o objemu 12,8 litrů a výkonu 920 koní s točivým momentem 4200 Nm, který vzejde právě z technologického centra v Židovicích u Roudnice nad Labem.

„Motor pro dakarskou tatru bude mít úplně jiné parametry než ten, který používáme na okruzích. Na Dakaru vládnou zcela odlišné podmínky. Bude to jiný extrém, ale o to je to větší výzva pro nás pro všechny. Hodláme postavit motor přímo pro Alešovu tatru a pokusíme se mu pomoci dostat až na úplný vrchol této světově proslulé soutěže," řekl k projektu německý konstruktér Mario Kress.

Další novinkou na revoluční tatře jsou speciální tlumiče, které Loprais vyvíjí ve spolupráci se slovenským výrobcem pod nově vzniklou značkou Loprais FRT shock absorbers.

Loprais se s novým kamiónem hodlá zúčastnit dvou nejdůležitějších maratónských podniků Silk Way Rallye v Rusku a Rallye Dakar v Argentině, Bolívii a Chile. "Naše nová zbraň vyrazí na první shakedown ve druhé polovině května. V červnu pak máme na programu srovnávací test staré a nové generace kamiónu na jedné identické trati. Už teď se na ten souboj velmi těším," dodal Loprais.

Reklama