Hlavní obsah

Ogier už v Portugalsku bezpečně vede, Prokopa zbrzdila poloosa

Aktualizováno

Francouz Sébastien Ogier vede po druhé etapě Portugalskou rallye už s více než půlminutovým náskokem a míří k třetímu vítězství v sezóně. Pořadí vévodí tovární tým Volkswagen, protože po odstoupení Španěla Daniho Sorda je druhý Jari-Matti Latvala z Finska. Martin Prokop se po výpadcích soupeřů posunul až na šesté místo, ale závěrečné dvě zkoušky dokončil s prasklou poloosou a před finále se propadl na desáté místo.

Foto: Profimedia.cz

Francouz Sébastien Ogier vede Portugalskou rallye.

Článek

Latvala vyhrál úvodní dva testy druhého dne, ale ve zbylých čtyřech dominoval Ogier, který útočí v Portugalsku na třetí triumf po letech 2010 a 2011. Třetí Fin Mikko Hirvonen v citroënu zaostává za lídrem o minutu a osm sekund, čtvrtý Rus Jevgenij Novikov s fiestou už nabral téměř čtyřapůlminutovou ztrátu.

Sordo byl v prvním dnu jen o 4,4 sekundy pomalejší než Ogier, při útoku na první místo se ale neudržel na trati a při havárii poškodil pravou zadní část svého citroënu. Ve stejné době vypadl z pátého místa také Belgičan Thierry Neuville, do té doby nejlepší pilot s fordem utrhl o kámen zavěšení kola.

Prokopovi vzala reálné naděje na nejlepší výsledek v sezóně prasklá zadní poloosa jeho fiesty z desáté rychlostní zkoušky. "Stalo se to hned po startu, bohužel je před námi ještě další vložka, takže ztráta bude hodně velká," hlásil Prokop před posledním testem dne. "Bylo to hodně těžké, ale jsme tu. Doufám, že dojedeme do servisu," řekl v cíli závěrečné erzety, po níž jej dělí zhruba 20 sekund od osmého místa.

V neděli se v Portugalsku pojedou zbývající čtyři testy.

Portugalská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích - po 2. etapě (11 RZ):
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkwagen Polo R WRC) 2:36:55,1
2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -34,8
3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC) -1:08,5
4. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -4:23,9
5. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Ford Fiesta RS WRC) -6:19,2
6. Mikkelsen, Markkula (Nor., Fin./Volkwagen Polo R WRC) -7:22,3
... 10. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -11:10,0

Reklama

Související témata: