Hlavní obsah

VIDEO: Rallye po Loebovi aneb Soumrak éry Citroënu? V MS senzačně řádí Ogier s Volkswagenem

Praha

Pokud udrží nastolený trend, postarají se ve světovém šampionátu v rallye o prvotřídní senzaci. Tovární tým Volkswagenu totiž zcela ignoruje roli nováčka a díky výkonům Sébastiena Ogiera drtí konkurenci v čele s Citroënem, který světové rallye vládl díky Sébastianu Loebovi v poslední dekádě.

Sébastien Ogier při Portugalské rallye.Video: Volkswagen Motorsport

 
Článek

Když Volkswagen vstupoval v polovině ledna v Monte Carlu do své premiérové sezóny jako plnohodnotný účastník mistrovství světa, byla jeho rétorika navenek opatrná. Tým, přestože patří mezi nejlépe zajištěné účastníky šampionátu a do příprav před vstupem mezi elitu investoval podle zákulisních informací astronomické částky, oficiálně deklaroval cíle v duchu okřídleného hesla "učit se...".

O tři měsíce později je ale všechno trochu jinak. Ogier minulý víkend v portugalském Faru kropil už potřetí v sezóně své Polo R WRC šampaňským a Volkswagen se vedle hodnocení jezdců probil v průběžném pořadí elitního šampionátu i do čela mezi značkami.

V rallyeovém světě se začalo otevřeně hovořit o senzaci a vystupování Volkswagenu se pochopitelně změnilo. "Svými výkony jsme se zařadili mezi špičku. Navíc dokážeme naše největší soupeře donutit k chybám a sami se jich vyvarujeme. Asi bychom měli pozměnit naše plány na letošní sezónu," usmíval se po triumfu v Portugalsku spokojeně šéf motorsportu VW Jost Capito.

Ke spokojenosti mají v německém týmu důvod. Ogier, který po druhém místu v Monte Carlu, kde si pro vítězství dojel v roli hostující hvězdy rallyeový důchodce Loeb, triumfoval ve Švédsku, Mexiku a naposledy i v Portugalsku. V čele MS se devětadvacetiletý jezdec vyhřívá s pohodlným náskokem 54 bodů na jezdce Citroënu Mikku Hirvonena a mezi týmy pak VW vede o čtrnáct bodů před továrním Citroënem.

Chuť vítězství nade vše

Francouzská hvězda, která o sobě dala výrazně vědět už během společného angažmá s Loebem v Citroënu a loni sbírala světové zkušenosti pro Volkswagen se speciálem Škoda Fabia S2000, nicméně odmítá, že by v dalších podnicích MS úzkostlivě kalkulovala. "Jsme ve výhodě. Nemuseli bychom se nutně hnát za vítězstvím, to ale není můj plán. Jsem závodník a zbožňuji chuť vítězství. Samozřejmě ale budu muset hodně jezdit hlavou," podotkl.

A Ogier moc dobře ví, že mu nejbližší konkurenti nedají nic zadarmo. "Možná to vypadá, že máme snadnou práci. Ale vezměte si, jak byli v Portugalsku rychlí Mads Ostberg a Dani Sordo. Sice v průběhu soutěže chybovali, ale myslím, že je snad zcela zřejmé, jak moc budeme muset ve zbytku sezóny bojovat, abychom udrželi dosavadní výsledky," dodal vítěz deseti podniků mistrovství světa.

V letošní sezóně čeká účastníky šampionátu ještě devět podniků, nejbližší zastávkou je Argentinská rallye v termínu 1. až 4. května.

Reklama

Související témata: