Hlavní obsah

Štěpán Vojtěch nasbíral 140 km zkušeností

FREISTADT

Ulomené kolo zhatilo už v první etapě plány Štěpána Vojtěcha na co nejlepší umístění v první soutěži nového českého mistrovství v rallye, jenž stejně jako loni začalo Jänner rallye v rakouském Freistadtu. "Možná jsme zaplatili daň za to, že jsme jeli jako první," ohlédl se Vojtěch v rozhovoru pro Sport.cz za startem sezóny.

Foto: eWRC.cz/Marek Felt

Štěpán Vojtěch se spolujezdcem Michalem Ernstem na trati 22. ročníku Jänner rallye.

Článek

Soutěž v Rakousku byla pro většinu posádek oříškem, teplé počasí zcela změnilo stav tratě a do poslední chvíle nebylo jasné, jaké nastavení zvolit. "Erzety byly hodně zrádné. Navíc jsme jeli jako první, takže se nedalo moc 'opisovat'," uvedl Vojtěch, pro nějž soutěž skončila v osmé rychlostní zkoušce první etapy.

"Při sérii měřených úseků, při nichž padla tma, jsme zariskovali s hladkými pneumatikami. Povrch ale začal namrzat a v jednom místě osmé erzety jsme bohužel vylétli ze silnice a ulomili čep u pravého předního kola," popsal osudnou část, v níž se ze silnice poroučela i řada soupeřů.

Mladší z bratrské dvojice Vojtěchů zkusil pokračovat, ale další jízda  poškozeným Peugeotem 206 WRC nebyla možná. V závěru první etapy navíc soutěž skončila i pro staršího Tomáše, který se po výletu mimo trať nedokázal vrátit zpátky na vozovku. Oba bratři nicméně pokračovali v sobotní části rallye v rámci zvlášť hodnoceného Wintercupu.

Sobota spravila chuť

Štěpánovi se ve druhé etapě nadmíru dařilo, vyhrál čtyři rychlostní zkoušky a v součtu dne porazil i celkového vítěze Jänner rallye Václava Pecha. "V sobotu jsme byli nejrychlejší i přes 30sekundovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly. Startovali jsme až jako pátý vůz a podmínky na trati byly přece jen o něco lépe čitelnější," uvedl sedmadvacetiletý jezdec OMV Rallye Teamu.

I když nenasbíral žádné body do českého mistrovství, byl s úvodní soutěží roku spokojený. "Povrch se neuvěřitelně střídal, jeli jsme na sněhu, ledu, suchém i mokrém asfaltu, místy se objevila i šotolina. Spoustu situací jsme řešili vůbec poprvé, bylo to 140 kilometrů nových zkušeností," přiblížil Vojtěch.

"Škoda té havárie, soutěž byla výborně rozjetá a od vedoucího Pecha jsme měli minimální odstup. Možná jsme zaplatili daň za to, že jsme jeli jako první. Výkon ve druhé etapě nicméně zklamání zažehnal," dodal.

Na start soutěže v Rakousku se postavily jen čtyři vozy specifikace WRC. "Je to škoda. Soutěže, kdy nás bylo na startu třeba dvanáct, byly úplně o něčem jiném. Ono ale úplně stačí závodit s Pechem," uzavřel se smíchem Vojtěch, na nějž se čeští fanoušci mohou těšit při únorové Rallye Šumava.

Reklama

Související témata: