Hlavní obsah

Loeb se vrací do MS, v Argentině se opět utká s Ogierem

Carlos Paz

Souboj devítinásobného světového šampióna Sébastiena Loeba z Francie s krajanem Sébastienem Ogierem bude hlavním tahákem nadcházející Argentinské rallye. Hvězda Citroënu Loeb v letošní sezoně absolvuje v mistrovství světa jen omezený program a v Jižní Americe se do seriálu vrátí po krátké přestávce.

Foto: Zdeněk Sluka

Sebastien Loeb během Německé rallye.

Článek

Jeho někdejší týmový kolega a nyní jednička Volkswagenu Ogier mezitím vyhrál tři závody seriálu a nezadržitelně vyrazil za premiérovým titulem. I proto se rallyeový svět těší na jejich očekávaný argentinský souboj. Loeb náročnou šotolinovou soutěž vyhrál sedmkrát za sebou a rád by uspěl i tentokrát.

"Je těžké odhadnout, zda vynechání posledních dvou podniků nějak poznamená moji rychlost na začátku rallye. Myslím, že se tam dá velice rychle vypadnout z rytmu, proto jsem opatrný v odhadech mých šancí. Určitě se zaměřím na co nejlepší výsledek," uvedl Loeb, který se letos věnuje prioritně okruhovým závodům.

Nechyběl ale v Monte Carlu a ve Švédsku, kde získal v součtu 43 bodů za první a druhé místo. V průběžném pořadí MS mu tak po čtyřech závodech patří třetí pozice s odstupem 59 bodů za suverénním Ogierem.

Francouzský korunní princ světové rallye po druhém místu v Monte Carlu vyhrál ve Švédsku, v Mexiku a Portugalsku; dokazuje tak, že německá automobilka VW vstoupila do nejvyšší kategorie rallye velmi dobře připravená.

"Těším se na souboj se Sébastienem. Ve Švédsku jsme svedli velkou bitvu a tady to bude zřejmě stejné. Nicméně, hlavně mě zajímají moji soupeři v mistrovství světa," poukázal Ogier na to, že jeho boj s Loebem nehraje pro konečného hodnocení MS důležitou roli.

"Po třech vítězstvích chceme pokračovat tam, kde jsme skončili. Ideální by bylo udržovat vedení až do konce. Momentálně budeme spokojeni s jakýmkoliv umístěním na stupních vítězů," řekl Ogier.

Na startu i Prokop

Na startu bude i jediný český pravidelný účastník MS Martin Prokop, který před rokem v Argentině obsadil čtvrté místo, což je jeho nejlepší výsledek v kariéře i české maximum. Aktuálně má Prokop na kontě 20 bodů a je v šampionátu průběžně devátý. Bodoval ve všech svých startech a už třikrát byl sedmý.

Letošní ročník Argentinské rallye začne netradičně již ve středu 1. května a skončí v sobotu 4. května. Pořadatelé připravili trať se 14 rychlostními zkouškami, které měří celkem 407,64 km. Nejdelší erzeta Ascochinga - Agua de Oro je dlouhá téměř 52 km.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 13 závodů):
1. Ogier (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 102 b.
2. Hirvonen (Fin./Citroën DS3 WRC) 48
3. Loeb (Fr./Citroën DS3 WRC) 43
4. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS WRC) 32
5. Latvala (Fin./Volkswagen Polo R WRC) 31
6. Sordo (Šp./Citroën DS3 WRC) 27
...9. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS WRC) 20
Pořadí týmů:
1. Volkswagen Motorsport 121
2. Citroën Total I 106
3. M-Sport Ford 51
4. Qatar WRT 45
5. Citroën Total II 25
6. Jipocar Czech National Team 20
7. Lotos 12

Reklama

Související témata: