Hlavní obsah

Na Dakaru zemřel při havárii bývalý vítěz Meoni

Během úterní jedenácté etapy dakarské rallye zemřel dvojnásobný vítěz soutěže Fabrizio Meoni. Sedmačtyřicetiletý Ital ještě na první kontrolní bod přijel ve vedoucí pětičlenné skupině, ale nedlouho poté na 184. kilometru měl šampion pouštní rallye z let 2001 a 2002 těžkou havárii. Oživovací pokusy už Meonimu život nevrátily, závodník si při pádu zlomil vaz.

Foto: fabriziomeoni.it

Fabrizio Meoni

Článek

První informace z Afriky hovořily o tom, že Meonimu při jízdě selhalo srdce. Šéf pilotova týmu KTM Heinz Kinigadner však později v rozhovoru pro Eurosport řekl, že Meoni boural. Na trati prý jeho zkrvavené tělo našel francouzský soupeř David Fretigne. Helikoptéra se záchranáři byla na místě o patnáct minut později, ale jezdci už nebylo pomoci. Podle všeho byl mrtvý bezprostředně po nárazu.

"Lékaři se snažili oživit jej 45 minut. V 11:11 ale na následky zranění zemřel," píše se v oficiální zprávě pořadatelů společně s kondolencí rodině, přátelům a fanouškům. Meoniho tělo pak bylo přepraveno do Ataru.

Dakar si tak během dvou dnů vyžádal již druhou oběť, celkově pětačtyřicátou v sedmadvacetileté historii soutěže. V pondělí podlehl následkům vážných vnitřních zranění rovněž motocyklista Španěl José Manuel Pérez. Ten těžce havaroval ve čtvrtek, a přestože byl po náročné operaci jeho stav již stabilizovaný, v noci na pondělí se náhle rapidně zhoršil a jezdec ve své vlasti v Alicante zemřel.

'Letos naposled'

Meoni byl otcem dvou dětí a na Dakaru patřil mezi hlavní adepty na vítězství. Tovární jezdec KTM v žádné etapě nedojel horší než desátý, jednou vyhrál a do pondělka vedl celkové pořadí motocyklistů. Pak přepustil první místo Francouzi Cyrilu Despresovi.

Za šestnáct let závodní kariéry Meoni dokázal vyhrát i další pouštní soutěže, například pětkrát v Egyptě, čtyřikrát v Tunisu a jednou v Dubaji. Stejně jako Pérez při silvestrovském startu dakarské rallye v Barceloně - v den svých narozenin - oznámil, že letošní ročník je jeho posledním.

Reklama

Související témata: