Hlavní obsah

Loprais: Nebývá zvykem končit, aniž bychom viděli Růžové jezero

Radek MalinaSport.czPrávo

Smůlu měla při letošní Rallye Dakar posádka Karla Lopraise. Při osmnáctém startu ve slavné soutěži musela v desáté etapě kvůli technické závadě vzdát. To se stalo šestinásobnému vítězi teprve potřetí. "Je nesmysl být zklamaný, že to nevyšlo. Je třeba se dívat dopředu, využít čerstvě získané zkušenosti," říká Loprais v rozhovoru pro Právo.

Článek

V pondělí večer jste se rozhodli odstoupit z Rallye Dakar. Co přesně se vaší tatře stalo? Roztrhl se nám kříž předního kola, tudíž nám nešel přední náhon, což nelze nijak opravit. Stalo se nám to uprostřed pouště, dvě stě sedmdesát kilometrů od startu. A čekalo nás několik desítek kilometrů v dunovém poli, kde se bez předního náhonu neobejdete. Proto jsme raději odstoupili.

Kde jste strávili noc z pondělí na úterý? Přespali jsme v autě a čekali na asistenci, která by nám měla dopravit náhradní součástku a odtáhnout nás odsud. My se totiž přes duny nikam nedostaneme. Během dopoledne k nám ale pomoc nedorazila.

V letošním ročníku soutěže jste si vybral hodně smůly. Jaké ve vás převládají pocity? Ve čtvrtek jsme se pět hodin s lopatami vyhrabovali ze soliska. Věřil jsem, že jsme si smůlu vybrali. Teď taková závada... Nebývá zvykem, abychom končili takto, aniž jsme se dostali k Růžovému jezeru v cíli v Dakaru. Je však nesmysl být zklamaný, že to nevyšlo. Je třeba se dívat dopředu, využít čerstvě získané zkušenosti.

Jak letošní ročník soutěže hodnotíte? Je to čím dál tím rychlejší a tím pádem i náročnější. Ať už jde o průjezdy rozbitými rychlými pistami, či dunovými poli. Získali jsme spoustu poznatků pro příští vystoupení, protože s tím letošním rozhodně nemůžeme být spokojeni.

Co je třeba na tatře zlepšit? Poznatků je víc. Ale tím nejzásadnějším je nezbytné vylepšení tlumení.

Zatímco v minulých třech ročnících byly rozestupy mezi posádkami minimální, v letošním roce jsou rozdíly obrovské. Čím to je? Podíl má náročnost tratě. Většina etap je mnohem rychlejších než dříve, takže bez patřičných posunů technika nestačí. Ale já bych to především přisuzoval maratónským etapám, které jsou v každém ročníku. Stačí jedna pořádná zkouška a ta rozhází celé startovní pole.

Už máte představu, kdy dorazíte domů? Vůbec. A jak se ukazuje, všechny takové kalkulace jsou zcela bezpředmětné. Je úterý odpoledne a my jsme se od pondělního večera nehnuli z místa ani o milimetr.

Reklama

Související témata: