Hlavní obsah

Loeb ovládl rallye v Argentině, Prokop skončil desátý

Carlos Paz

Mistr světa Sébastien Loeb vyhrál Argentinskou rallye a svůj třetí start v rozlučkové sezóně proměnil ve druhé vítězství. V Argentině triumfoval devítinásobný šampión z Francie už poosmé, celkově vybojoval 78. prvenství v kariéře.

Foto: Nicolas Aguilera, ČTK/AP

Francouzský fenomén Sébastien Loeb na trati Argentinské rallye.

Článek

Jezdec továrního týmu Citroën zvítězil o 55 sekund před krajanem a lídrem mistrovství světa Sébastienem Ogierem z Volkswagenu. Loeb opět ukázal, že neztratil nic na rychlosti a spolehlivosti, ačkoliv se již nevěnuje rallye naplno. V tomto ročníku se objeví v MS nejspíš už jen v říjnu doma ve Francii.

Třetí skončil s dvouminutovou ztrátou, ale po skvělém finiši Jari-Matti Latvala z Finska. Ogierův týmový kolega po pátečním defektu pro sebe rozhodl souboj s Rusem Jevgenijem Novikovem ve fordu. Vyhrál při tom posledních pět rychlostních zkoušek včetně speciálně bodované Power Stage na závěr.

Martin Prokop byl desátý a bodoval i v pátém závodu sezóny. Po třech sedmých místech a jednom devátém ale zaznamenal zatím nejhorší výsledek.

Využil krajanovy chyby

Loeb převzal vedení ve druhé etapě po chybě v té prvního Ogiera, který nabral zhruba čtyřicetisekundovou ztrátu. Loeb pak s jistotou obhájil prvenství, Ogier ve zbytku soutěže na těžkých tratích stejně jako jeho slavnější krajan zejména šetřil vůz.

"Cloumají mnou emoce. Byla to těžká rallye, ale ve skvělé atmosféře. Neměli jsme problémy," konstatoval Loeb. "I pro nás to byl dobrý víkend, ale měli jsme řadu potíží, takže jsem rádi, že jsme dokončili. Po pěti závodech to pro nás nevypadá špatně," doplnil Ogier.

Francouzi se podělili dosud o všechny triumfy v sezóně. Pořadí v Argentině bylo stejné jako v zahajovací soutěži v Monaku, v následné Švédské rallye Ogier Loebovi porážku vrátil, ovládl i další dva díly MS v Loebově nepřítomnosti a suverénně vede celkovou klasifikaci.

Prokop byl před poslední etapou v Argentině osmý, na konec elitní desítky jej ve zbývajících čtyřech testech odsunuli Dani Sordo ze Španělska v továrním citroënu a Nor Andreas Mikkelsen s volkswagenem. Oba doháněli ztrátu po nehodě a technických problémech z předchozích dnů. Ve čtvrtek havaroval i Prokop, ale etapu dokončil.

"Po tom pátku jsem rád, že jsem v cíli. Ale spokojený nejsem, máme před sebou spoustu práce," řekl Prokop.

Argentinská rallye, pátý závod MS v automobilových soutěžích:
Konečné pořadí:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3 WRC) 4:35:56,7
2. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) -55,0
3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -2:00,8
4. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -2:36,7
5. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS WRC) -4:40,5
6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC) -6:23,9,
...10. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -14:07,6.

Reklama

Související témata: